Kjære Sol-leser! I dag er det ett år siden Russland gikk til full angrepskrig mot Ukraina. Grusomhetene fra frontlinjen er blitt en del av oss og vår historie.
Her hjemme har ukas viktigste sak handlet om hvordan kvinner blir behandlet i Forsvaret.
Dessuten har vi snakket ganske mye om Sophie Elise og NRKs rolle.
Vi i Sol-redaksjonen ønsker alle en skikkelig fin helg! Hilsen redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.
Få dette nyhetsbrevet på e-post hver fredag!

Ett år med krig i Europa
For ett år siden våknet vi til fullskala angrepskrig i Europa. Det var uvirkelig og fryktelig. Det som har forundret oss dette året, er hvilken utrolige evne ukrainerne har vist til å forsvare seg selv fra en av verdens største militærmakter. I tillegg har krigen vist samholdet som eksisterer i Nato.
I dag prioriterer de største avisene i Norge blant annet disse historiene:
- Dagbladet med sak om unge ukraineres opplevelser første krigsdag
- Nettavisen har intervjuet forsvarssjefen: - Det går an å se for seg en kollaps i den russiske moralen
- NRK: Hele verden deler ikke vestens syn på krigen
- VG vektlegger Jens Stoltenberg utspill om Kinas rolle: - Kina har ikke mye troverdighet
- TV 2 har bildespesial: Krigens pris

Silje er ukas helt - og forsvarssjefen er i trøbbel
NRK har snakket med kvinnelige soldater som forteller om dagligdags trakassering på brakka. Tre av soldatene de har intervjuet, forteller om trakassering og voldtekt i førstegangstjenesten. Dette er selvsagt fullstendig uakseptabelt.
Det som sjokkerer oss i denne saken, er omfanget. For det første at det tilsynelatende er mange kvinner i forsvaret som opplever overgrep. Deretter at det ikke blir tatt skikkelig tak i. Tvert imot forteller kvinner som har varslet om overgrep, at de har blitt utsatt for hevnaksjoner fra sine overordnede. Vi trodde ledere i forsvaret hadde orden i rekkene sine.
Oppå det hele har forsvarssjefen vist problemer med å svare på hvordan dette kunne skje, og hvordan vi skal rydde opp.
Da går det på tilliten løs. Det har vi ikke råd til. Derfor kan neste steg i denne saken bli at forsvarssjefen må gå, noe som heller ikke uten videre løser situasjonen.
Silje tok sjansen på at det er trygt å fortelle sin historie. Hun bidrar til å sette fart på en offentlig debatt som kan gjøre forsvaret bedre.

Kringkastingsrådet bestemmer ingenting
Som alle nå har fått med seg, delte influenseren Sophie Elise et bilde av seg selv og influenseren Nora Haukland der sistnevnte holdt en pose med noe hvitt i. Vi antar at det er kokain. Siste nytt i saken er at Sophie Elise endelig uttaler seg om bildet. Hun har ikke svart noen av kritikerne, men skriver på sin egen instagram.
Sophie Elise har en podkast i NRK, og dermed må NRK svare for ganske mye rundt hva slags rollemodeller NRK ønsker å promotere, og så videre. I tillegg reiser Nettavisens Erik Stephansen gode spørsmål rundt i hvor stor grad en statskanal som mottar seks milliarder skattekroner hvert år skal utkonkurrere andre mediehus.
Jeg gjetter at følgende vil skje:
1: NRK lar det gå litt tid, og så legger de ned podkasten til Sophie Elise.
2: NRK kommer til å fortsette med å bruke sine seks milliarder på å konkurrere mot andre mediehus, akkurat som før. Det blir ikke noe politisk oppgjør her.
Sophie Elise-saken skapte klagerekord til Kringkastingsrådet. Her er det på tide at noen forteller hva Kringkastingsrådet faktisk avgjør. Nemlig ingenting.
Kringkastingsrådet har fire medlemmer som er utnevnt av regjeringen. Resten, ti stykker, er utnevnt at Stortinget.
Rådet mottar klager og tar opp saker på eget initiativ. Så snakker de om disse sakene.
Deretter skjer det ikke noe. Kringkastingsrådet bestemmer ingenting, og i beste fall kan sjefen i NRK velge å høre på innspill fra dem. Men NRK er redaktørstyrt – det er ikke et demokrati. Det er ingen politikere eller noe råd som kan overstyre sjefen i NRK når det gjelder redaksjonelt innhold.
Jeg tror mange av de tusenvis av nordmenn som sender klager til Kringkastingsrådet gjør det i den tro at Kringkastingsrådet har en viss myndighet. De har ikke det.

Ukas ikke-sak:
Bokforlaget Gyldendal skal ikke endre språket i Roald Dahls bøker til å bli politisk korrekt pjatt som ikke krenker noen.
Godt å høre.

Rabalder etter gudstjeneste med kvinnelig prest
Barna på den kristne skolen Straumfjordnes skole var på gudstjeneste nylig. Nå beklager rektor til foreldrene som ble støtt over at det var en kvinnelig prest som holdt gudstjenesten. Rektoren legger seg flat, beklager på det sterkeste og lover å skjerpe inn rutinene sånn at barna ikke blir utsatt for kvinnelige prester igjen.
Det ble naturlig nok rabalder. Skolen fikk kjeft av biskopen og ordføreren. Når får skolen støtte fra Kristne Friskolers Forbund som peker på trosfriheten.

Ski-VM!
Ski-VM i Planica i Slovenia startet denne uka. Litt resultatservice:
Konnerudjenta Kristine Stavås Skistad imponerte i klassisksprinten. I finalen ble hun knust av fire svensker og ble beste norske med en femteplass.
Johannes Høsflot Klæbo gikk mutters alene inn til gull i herrenes sprint. Det spennende i sprinten var fotofinishen mellom Pål Golberg og en fransk kar. Golberg fikk sølvet.
Erik Valnes fikk ødelagt hele løpet da han tryna og knakk den ene skia. Den er lei.
Heidi Weng har reist hjem. - Kjenner det ikke fungerer.

Få også med deg:
Ukas beste nyhetsbilde er tatt av Hennes Majestet Dronningen. Sjekk det fornøyde smilet på bursdagsbarnet, som fikk pusset opp lett-motorsykkelen sin!
Follo-banen åpner neste uke! La oss håpe Bane Nor ikke holder jugekors denne gangen.
Elbil24s fagredaktør Fred Magne Skillebæk tipser konkurrent NAF om at de burde forsøke å faktisk kjøre elbilene når de tester rekkevidde.
Nettavisen sjokk-avslører at Toro posesupper er billigere på Rema 1000 enn på Coop Mega, selv om Mega har 40 prosent rabatt.
DinSide avslører at kyllingfiletene veier mindre enn det som står på pakka.
Flysmart24 skriver om nytt reisetilbud, der du ikke får vite hvor du skal dra på ferie.
Det kan bli mer bråk rundt de høye bøtesatsene som innføres nå. Men ærlig talt: Det er skikkelig idiotisk å bruke mobilen når du kjører bil, og helt greit at boten er på nesten ti tusen kroner.
Vi får flere nye emojier. Sjekk dem ut her.