Sanksjonerer flere russiske oligarker - Chelsea-eier Abramovitsj blant dem

Storbritannia har besluttet å iverksette sanksjoner mot flere nye oligarker, opplyser den britiske regjeringen.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj er blant sju russiske oligarker som har blitt sanksjonert av britiske myndigheter torsdag. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
Chelsea-eier Roman Abramovitsj er blant sju russiske oligarker som har blitt sanksjonert av britiske myndigheter torsdag. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Chelsea-eier Roman Abramovitsj er en av ytterligere sju russiske oligarker som har fått sanksjoner mot seg av britiske myndigheter torsdag. Regjeringen har nå sanksjonert over 200 enkeltpersoner og selskap med tilknytning til Russland, etter at landet invaderte Ukraina 24. februar.

Abramovitsj vil ifølge britiske myndigheter få verdiene sine frosset, og få et forbud mot transaksjoner med britiske enkeltpersoner og bedrifter samt et reiseforbud.

– Hensynsløse

– Det kan ikke være noen trygge havn for de som har støttet Putins ondsinnede angrep på Ukraina. Dagens sanksjoner er det siste trinnet i Storbritannias urokkelige støtte til det ukrainske folket. Vi vil være hensynsløse i å forfølge dem som muliggjør drap av sivile, ødeleggelse av sykehus og ulovlig okkupasjon av suverene allierte, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson i en uttalelse.

De seks andre russiske oligarkene er:

*Oleg Deripaska, som har eierandeler i En+ Group

* Igor Setsjin, administrerende direktør i Rosneft

*Andrey Kostin, styreleder i VTB bank

*Alexei Miller, administrerende direktør i energiselskapet Gazprom

*Nikolaj Tokarev, president i det russiske statseide rørledningsselskapet Transneft

*Dmitri Lebedev, styreleder i Bank Rossija

Regjeringen blokkerer salget av Chelsea

Abramovitsj sa i en pressemelding forrige uke at han kom til å selge Premier League-klubben Chelsea.

Sanksjonene mot russeren kan imidlertid få store konsekvenser for fotballklubben ettersom Chelsea-eieren ikke får gjøre forretninger i Storbritannia. Dermed må salget settes på vent.

Chelsea får en særlig lisens til å fortsette sine aktiviteter og kan altså spille kamper og betale lønn til ansatte. Men Abramovitsj' salg av klubben, som han kunngjorde sist uke, blir det ikke noe av i denne omgang. Klubben får ikke signere nye spillere og de får heller ikke solgt klubbeffekter.

Det skal ikke være anledning til å kjøpe enkeltbilletter til kampene, men billetter som allerede er kjøpt, kan brukes, som for eksempel sesongkort.

– Det kan ikke være noen trygge havner for dem som har støttet Putins ondsinnede angrep på Ukraina. Dagens sanksjoner er det siste trinnet i Storbritannias urokkelige støtte til det ukrainske folket. Vi vil være hensynsløse i å forfølge dem som muliggjør drap av sivile, ødeleggelse av sykehus og ulovlig okkupasjon av suverene allierte, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Klare salgsplaner

Abramovitsj har sagt at inntektene fra et salg av klubben skal gå uavkortet til veldedige formål. Russeren sa i en pressemelding forrige uke at han kom til å selge Premier League-klubben Chelsea.

– Som jeg har sagt tidligere, har jeg alltid tatt beslutninger med klubbens beste for øye. I dagens situasjon har jeg derfor tatt beslutningen om å selge klubben, da jeg mener dette er til beste for klubben, fansen, de ansatte, samt klubbens sponsorer og samarbeidspartnere», het det i uttalelsen fra russeren.

(©NTB)

Mer om