Sandmæl: Uventet økning i skatt på hytte og bolig

Hytter, dyr bolig og bolig nummer to skattlegges hardere i forslaget til statsbudsjett 2022. Litt overraskende, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Foto: Heiko Junge / NTB
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

– Det er jo de mest formuende i Norge som kommer til å merke dette, sier Sandmæl til NTB.

Hun påpeker at det som forventet ikke ble de store endringene på skatt generelt i budsjettforslaget.

– De fleste får rundt 1.000 kroner mindre i skatt, noe større skattereduksjon for dem med lavere inntekter, sier Sandmæl.

Men verdsettingen av eiendom kan gjøre en stor forskjell. Avtroppende regjering foreslår å øke verdsettelsen fra 90 til 95 prosent på bolig nummer to, og formuesverdien på fritidsbolig fra 30 til 40 prosent. De som bor i bolig verdt mer enn 15 millioner kroner, vil nå få formuesverdien doblet fra 25 til 50 prosent.

– Det kan ramme uheldige pensjonister som sitter på store, gjeldfrie boligverdier, sier Sandmæl.

Totalt har regjeringen foreslått endringer i formuesskatt som til sammen gir en lettelse på 500 millioner kroner. Det skyldes to grep: Regjeringen foreslår å senke verdsettelsen av arbeidende kapital, som aksjer og driftsmidler som traktorer og fiskebåter, fra 55 til 50 prosent. Samtidig vil regjeringen heve bunnfradraget fra 1,5 til 1,6 millioner kroner, slik at flere med lave formuer ikke vil betale formuesskatt.

Målet for Solberg-regjeringen har vært å få folk til velge å investere i arbeidende kapital, heller enn å bruke oppsparte midler på boliger og fritidseiendommer.

Sandmæl tror uansett det vil komme endringer når den påtroppende regjeringen skal gå løs på budsjettforslaget. En ny regjering vil kanskje sette verdsettelsen av arbeidende kapital opp til 80 prosent.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer