Sammenstøt mellom arabere og jøder i israelske byer skaper frykt for økt konflikt

I årevis har jøder og arabere bodd sammen i israelske byer. I mai raknet fellesskapet i Lod da byen ble dratt inn i konflikten mellom Israel og Palestina.

Jacob Simona står ved siden av sin brennende bil. Den ble satt fyr på under opptøyer mellom israelske arabere og jøder i byen Lod 11. mai. Foto: AP Photo
Jacob Simona står ved siden av sin brennende bil. Den ble satt fyr på under opptøyer mellom israelske arabere og jøder i byen Lod 11. mai. Foto: AP Photo Vis mer
Publisert

To drepte menn, en nedbrent synagoge og naboer som nå møter hverandre med hat, er noen av resultatene i byen Lod av den oppskalerte konflikten mellom Israel og Palestina.

Lod er en israelsk industriby i nærheten av Tel Aviv. Her er 40 prosent av befolkningen arabiske israelere, myndighetenes betegnelse på palestinere med israelsk statsborgerskap. Den spente situasjonen har eksplodert i voldshendelser over flere dager.

Den israelske jøden Yigal Yehoshua døde av skader da bilen hans ble angrepet under opptøyer i byen 10. mai.

Mussa Hassuna, en 32 år gammel arabisk-israeler, ble skutt og drept i sammenstøt. Under begravelsen hans tente demonstranter på biler og kastet steiner og Molotov-cocktailer. Synagogen i byen er brent ned.

Til tross for at det ble innført unntakstilstand og portforbud om natten, brøt det ut ny uro kvelden etter drapet.

Flere voldshendelser

Uroen førte til en økende frykt for en borgerkrigslignende tilstand i flere byer i Israel. Den spente situasjonen har ført til voldshendelser i flere av landets byer med arabisk-israelsk befolkning – blant annet i byer som Haifa og Acre. En israeler ble alvorlig skadd i Acre i en episode med steinkasting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer