Sammenstøt mellom arabere og jøder i israelske byer skaper frykt for økt konflikt

I årevis har jøder og arabere bodd sammen i israelske byer. I mai raknet fellesskapet i Lod da byen ble dratt inn i konflikten mellom Israel og Palestina.

Jacob Simona står ved siden av sin brennende bil. Den ble satt fyr på under opptøyer mellom israelske arabere og jøder i byen Lod 11. mai. Foto: AP Photo
Jacob Simona står ved siden av sin brennende bil. Den ble satt fyr på under opptøyer mellom israelske arabere og jøder i byen Lod 11. mai. Foto: AP Photo Vis mer
Publisert

To drepte menn, en nedbrent synagoge og naboer som nå møter hverandre med hat, er noen av resultatene i byen Lod av den oppskalerte konflikten mellom Israel og Palestina.

Lod er en israelsk industriby i nærheten av Tel Aviv. Her er 40 prosent av befolkningen arabiske israelere, myndighetenes betegnelse på palestinere med israelsk statsborgerskap. Den spente situasjonen har eksplodert i voldshendelser over flere dager.

Den israelske jøden Yigal Yehoshua døde av skader da bilen hans ble angrepet under opptøyer i byen 10. mai.

Mussa Hassuna, en 32 år gammel arabisk-israeler, ble skutt og drept i sammenstøt. Under begravelsen hans tente demonstranter på biler og kastet steiner og Molotov-cocktailer. Synagogen i byen er brent ned.

Til tross for at det ble innført unntakstilstand og portforbud om natten, brøt det ut ny uro kvelden etter drapet.

Flere voldshendelser

Uroen førte til en økende frykt for en borgerkrigslignende tilstand i flere byer i Israel. Den spente situasjonen har ført til voldshendelser i flere av landets byer med arabisk-israelsk befolkning – blant annet i byer som Haifa og Acre. En israeler ble alvorlig skadd i Acre i en episode med steinkasting.

Israels president Reuven Rivlin, som bare for noen uker siden feiret et iftar-måltid under den muslimske høytiden Ramadan, fordømte det han kalte en «pogrom fra en blodtørstig arabisk pøbel».

Men bare noen timer senere kunne man se en israelsk mobb som slo løs på en mann de trodde var araber – på direktesendt TV. Mishandlingen fortsatte til mannen lå urørlig på bakken i Bat Yam, som ligger like sør for Tel Aviv.

Ting har forandret seg

Utenfor den forkullede synagogen i Lod står Yoel Frankenburg, 34. Han er rasende.

– Araberne prøver å drepe oss, sier han. Hvorfor de vil drepe oss, aner jeg ikke!

– Jeg har bodd her i tolv år og stort sett har vi vært gode naboer.

– Men nå angrep de meg, de kastet steiner mot meg. Jeg måtte sende mine fem barn ut av byen til besteforeldrene deres, forteller han.

Frankenburg sier at flere jødiske familier nå har våpnene klare.

– Politiet gjør jo ingenting, sier han.

Flere jødiske ekstremister

Arabere i byen sier at familier som Frankenburg ikke er stort annerledes enn de jødiske nasjonalistene som bosetter seg på den okkuperte Vestbredden.

– For ti år siden begynte ting å endre seg. Da flyttet jødiske ekstremister inn i nabolaget, forteller arabiske Wael Abo Sharkh.

Israelske arabere samlet seg utenfor en synagoge under sammenstøt med israelske jøder i den israelske byen Lod. Det ble satt fyr på biler, en restaurant og en synagoge i den verste uroen i Israel på mange år. Foto: AP-NTB
Israelske arabere samlet seg utenfor en synagoge under sammenstøt med israelske jøder i den israelske byen Lod. Det ble satt fyr på biler, en restaurant og en synagoge i den verste uroen i Israel på mange år. Foto: AP-NTB Vis mer

Mange av de arabiske innbyggerne i Lod mener myndighetene i byen tilrettela for at jødiske ekstremister skulle komme til byen.

Demonstrerte med våpen

Flere titalls israelere demonstrerte utenfor byens tinghus onsdag til støtte for tre jøder som ble arrestert i forbindelse med drapet på Hassuna.

Meir Layosh hadde et halvautomatisk våpen slengt over skulderen. Mens han vugget en baby i en barnevogn snakket han til de frammøtte i høyttaler.

– Vi er ikke voldelige … men vi må beskytte oss mot terrorister og antisemitter, sa Layosh.

– Disse menneskene vil ikke ha oss her. Men jeg har en melding til dem: Vi blir her.

Ingenting rettferdiggjør lynsjing

Den arabiske politikeren fra det venstreorienterte partiet Meretz, Issawi Fredj, mener at voldsepisoden i Bat Yam er et tegn på at landet kan være på vei mot borgerkrig.

Statsminister Benjamin Netanyahu har uttalt at det som har skjedd disse dagene i byene i Israel, er uakseptabelt.

– Ingenting rettferdiggjør at jøder lynsjer arabere – og ingenting rettferdiggjør at arabere lynsjer jøder, uttalte han.

Sjefrabbineren Yitzhak Yossef har bedt om at alle angrep må opphøre.

– Uskyldige borgere blir angrepet av terrororganisasjoner. Hjertene våre er tunge og bildene vanskelige, men vi kan ikke la oss trekke inn i provokasjoner og aggresjon, understreker han.

Volden er ikke representativ

Opposisjonsleder Yair Lapid, som nå har oppgaven med å danne ny regjering etter valget i mars, sier at hendelsene i Lod og Acre ikke representerer israelske arabere – og at hendelsen i Bat Yam ikke representerer israelske jøder.

– Volden må ikke få diktere våre liv, sier han.

Arabiske israelere, også kalt palestinske israelere, utgjør en femdel av befolkningen i Israel – nesten 2 millioner. De er etterkommere etter palestinere som ble israelske statsborgere i 1948, og mange har slektninger i Palestina.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer