Uro i Venezuela

Sammenstøt i Caracas – pansret kjøretøy inn i folkemengde

Et pansret kjøretøy har kjørt inn i en gruppe demonstranter i Venezuelas hovedstad Caracas. Det er ikke kommet meldinger om sårede.

Bildet viser en konfrontasjon tirsdag mellom motstandere av Venezuelas president Nicolás Maduro og medlemmer av landets nasjonalgarde, som har skutt tåregass. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix
Bildet viser en konfrontasjon tirsdag mellom motstandere av Venezuelas president Nicolás Maduro og medlemmer av landets nasjonalgarde, som har skutt tåregass. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó varsler nær forestående maktovertakelse. Han hevder å ha støtte fra militære. I gatene er det sammenstøt.

– Tiden er inne for å øke presset i gatene. Tre dager gjenstår til 1. mai, sto det på en plakat under tittelen «operasjon frihet» som Guaidó hadde lagt ut på Twitter søndag.

Tirsdag publiserte han en video der han er omgitt av det som ser ut til å være flere tungt bevæpnede regjeringssoldater. Opposisjonslederen Leopoldo López, som har sittet i husarrest i halvannet år, står like bak Guaidó. Opptaket skal være gjort nær flybasen La Carlota i hovedstaden Caracas.

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sier Guaidó i mobilvideoen, som er filmet i grålysningen.

– Venezuela har tatt fatt på den avgjørende fasen i arbeidet med å få slutt på denne tilraningen av makt – Operasjon frihet. Jeg er blitt satt fri av militære, på ordre fra president Guaidó og grunnloven. Jeg er på La Carlota-basen. Alle må mobilisere. Tiden er kommet for å erobre friheten, skriver López på Twitter , i det som er hans første meldinger der siden han ble pågrepet og satt i husarrest i 2017.

Ber folket vise støtte

35-årige Guaidó oppfordret i videoen venezuelanere til å møte fram ved flybasen for å vise sin støtte, men ikke lenge etterpå kom det meldinger om bruk av tåregass fra området. Det kom også meldinger om at det var hørt skyting, angivelig mellom soldater som støtter henholdsvis Guaidó og president Nicolás Maduro, ifølge øyenvitner Reuters snakket med. Det forelå ingen flere opplysninger om dette.

Soldater inntar stillinger på ei bru nær flybasen La Carlota. Foto: AP / NTB scanpix
Soldater inntar stillinger på ei bru nær flybasen La Carlota. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

– Jeg møter nå de største militære enhetene i våre væpnede styrker og innleder sluttfasen i Operasjon frihet, skrev Guaidó senere, og fortsatte:

– Det venezuelanske folk, la oss gå ut i gatene. Hæren fortsetter mobiliseringen inntil vi står samlet og får gjort slutt på makttilraningen. Det er ingen vei tilbake.

Noen timer senere skrev han at folk følger oppfordringen og at de nå går ut i gatene i alle landets 24 delstater.

– Vi lager historie. Avslutningen på denne makttilraningen kan ikke snus, skriver han.

Kort tid etter viste direktesendt fjernsyn fra en demonstrasjon et pansret kjøretøy som kjørte inn i demonstrantene. Det er ikke kommet meldinger om sårede.

– Et lite kuppforsøk

Det er uklart hvor stor støtte Guaidó egentlig har blant landets soldater og militære ledere.

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez skriver på Twitter at president Nicolás Maduros regjering tirsdag sto overfor «et lite kuppforsøk», ledet av forrædere i hæren og støttet av opposisjonelle på høyresiden.

Sosialistlederen Diosdado Cabello som leder grunnlovsforsamlingen som Maduro etablerte i 2017 som et motstykke til den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, oppfordrer folk til å samle seg ved presidentpalasset og slå ring rundt Maduro.

– Vi kommer til å bruke våpen hvis vi må, uttalte forsvarsminister Vladimir Padrino senere tirsdag.

Padrino hevdet da at et kuppforsøk «av middelmådig omfang» var blitt slått tilbake. Han beskrev det angivelig kuppforsøket i favør av Guaidó som «lite» og «ubetydelig», og på fjernsyn sa forsvarsministeren at hæren «svarte umiddelbart» på komplottet.

Frykter blodbad

– Dette er veldig skummelt. Det kan bli et skikkelig blodbad, sier Latin-Amerika-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Benedicte Bull, til Dagens Næringsliv.

Guaidó, som er nasjonalforsamlingens leder, utropte seg til president tidligere i år, begrunnet med at nasjonalforsamlingen anser gjenvalget av Maduro i fjor som ugyldig.

Guaidó nyter støtte fra USA og 53 andre land.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer