Salmonella-utbrudd i svinebesetning i Rogaland

Mattilsynet har båndlagt flere svinebesetninger i Rogaland etter at det er påvist salmonellabakterier hos flere dyr.

Salmonella utbrudd i svinebesetningen i Rogaland. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB .
Salmonella utbrudd i svinebesetningen i Rogaland. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB . Vis mer
Publisert

I alt 14 grisebesetninger er berørt av smitten, skriver Nationen. Salmonellabakterien ble først påvist på et Nortura-slakteri i begynnelsen av april. Foruten besetningen hvor dette dyret kom fra, har Mattilsynet båndlagt ytterligere 13 besetninger som kan ha vært i kontakt med den første.

I primærbesetningen er det planlagt og allerede iverksatt sanering av alle dyrene.

– Høydrektige purker ble avlivet på gården og sendt til destruksjon. Smågris blir avlivet i løpet av uka. Resten av purker, ungpurker og slaktegris planlegges sanitetsslaktet, sier avdelingssjef Kristin Lervåg i Mattilsynets avdeling Sunnhordland og Haugalandet til avisen.

Det ble funnet Salmonella Typhymorium, den tredje vanligste Salmonella-varianten som påvises hos mennesker i Europa, i avføringsprøvene til 8 av de 69 prøvene som er tatt fra primærbesetningen. Videre har Mattilsynet sterk mistanke om smitte i to av de båndlagte besetningene, og det er påvist negative prøver i fem andre. I fire besetninger har ikke Mattilsynet fått svar på prøvene som er tatt.

Ingen av de båndlagte besetningene kan selge eller kjøpe gris, og det blir tatt prøver for å hindre at kjøtt med salmonellasmitte kommer på markedet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer