Salmar måtte destruere over én million laks etter manet-angrep

Perlesnormaneten er blitt et stort problem for oppdrettsselskapet Salmar. Millioner av fisk blir nå slaktet og destruert.

Oppdrettsgiganten Salmar understreker at de holder Mattilsynet fortløpende orientert om tilsiget av perlesnormaneter. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Oppdrettsgiganten Salmar understreker at de holder Mattilsynet fortløpende orientert om tilsiget av perlesnormaneter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Tidligere i desember ble Salmar rammet av perlesnormaneten på anlegget i Ørnfjordbotn på Senja. Omtrent 1,2 millioner laks med snittvekt på 0,3 kilo måtte destrueres, skriver Folkebladet.

Torsdag melder Salmar at problemene har tiltatt, og det er anleggene i Finnvika sør i Tromsø og Langneset i Karlsøy som er hardest rammet.

– På Langneset, der det står fisk på cirka 1 kilo, har man over tid tatt ut fisk som har vært utsatt for manetangrep. Situasjonen med perlesnormaneter har dessverre vist seg å være vedvarende og tiltakende, og det er derfor besluttet å ta ut all gjenværende fisk, totalt cirka 600.000 individer, skriver Salmar i en pressemelding.

Salmar opplyser at hendelser med perlesnormaneter forekommer svært sjeldent, og at det er over 20 år siden Salmar ble utsatt for et liknende manetangrep.

– Salmar forventer at det i en periode fremover må settes inn betydelige ressurser for å overvåke og iverksette nødvendige tiltak som følge av økt manettilsig. Ansatte ved selskapets anlegg i regionene Midt og Nord legger daglig ned en stor innsats for å ivareta fiskevelferden.

Oppdrettsgiganten understreker at de holder Mattilsynet fortløpende orientert om tilsiget av perlesnormaneter og om de fiskehelsefaglige vurderinger som til en hver tid gjøres.

(©NTB)

Mer om