Salget av reseptfrie legemidler, målt i antall doser, økte med 6 prosent i første halvår 2019, sammenlignet med samme periode i 2018. Foto: NTB scanpix
Salget av reseptfrie legemidler, målt i antall doser, økte med 6 prosent i første halvår 2019, sammenlignet med samme periode i 2018. Foto: NTB scanpix Vis mer

Legemidler

Salget av nesespray øker

Salget av reseptfrie legemidler økte i første halvår i år. Særlig gjelder det salget av nesespray mot tett nese ved forkjølelse.

Publisert

Salget av reseptfrie legemidler, målt i antall doser, økte med 6 prosent i første halvår 2019, sammenlignet med samme periode i 2018, viser halvårstallene for salg av reseptfrie legemidler fra Folkehelseinstituttet.

Andelen reseptfrie legemidler som ble solgt i butikk, utgjorde 56 prosent i første halvår i år – det er 1 prosentpoeng høyere enn første halvår 2018.

Folkehelseinstituttet tror noe av forklaringen på det økte salget av nesespray var at årets pollensesong startet tidlig, og var kraftig.

De første seks månedene i 2019 ble det solgt 3,4 millioner slimhinneavsvellende nesesprayer. Dette er det nest mest kjøpte legemiddelet etter paracetamol i dagligvare, målt i antall pakninger.

Paracetamol er det mest omsatte reseptfrie legemiddelet, målt i antall pakninger. Totalt ble det solgt i underkant av 4,8 millioner reseptfrie pakninger med paracetamol i første halvår. Det tilsvarer i underkant av én reseptfri pakning per innbygger.

Samtidig gikk salget av nødprevensjon ned. Totalt ble det solgt vel 50.000 doser nødprevensjon i første halvår 2019. Det er en nedgang på 11 prosent siden i fjor. Forklaringen på fallet kan være økt bruk av langtidsvirkende prevensjonsmidler, ifølge Folkehelseinstituttet.

Salget av røykeavvenningsmidler som nikotintyggegummi eller plaster økte med 4,7 prosent i første halvår i 2019, sammenlignet med første halvår 2018.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.