Legemidler

Salget av nesespray øker

Salget av reseptfrie legemidler økte i første halvår i år. Særlig gjelder det salget av nesespray mot tett nese ved forkjølelse.

Salget av reseptfrie legemidler, målt i antall doser, økte med 6 prosent i første halvår 2019, sammenlignet med samme periode i 2018. Foto: NTB scanpix
Salget av reseptfrie legemidler, målt i antall doser, økte med 6 prosent i første halvår 2019, sammenlignet med samme periode i 2018. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Salget av reseptfrie legemidler, målt i antall doser, økte med 6 prosent i første halvår 2019, sammenlignet med samme periode i 2018, viser halvårstallene for salg av reseptfrie legemidler fra Folkehelseinstituttet.

Andelen reseptfrie legemidler som ble solgt i butikk, utgjorde 56 prosent i første halvår i år – det er 1 prosentpoeng høyere enn første halvår 2018.

Folkehelseinstituttet tror noe av forklaringen på det økte salget av nesespray var at årets pollensesong startet tidlig, og var kraftig.

De første seks månedene i 2019 ble det solgt 3,4 millioner slimhinneavsvellende nesesprayer. Dette er det nest mest kjøpte legemiddelet etter paracetamol i dagligvare, målt i antall pakninger.

Paracetamol er det mest omsatte reseptfrie legemiddelet, målt i antall pakninger. Totalt ble det solgt i underkant av 4,8 millioner reseptfrie pakninger med paracetamol i første halvår. Det tilsvarer i underkant av én reseptfri pakning per innbygger.

Samtidig gikk salget av nødprevensjon ned. Totalt ble det solgt vel 50.000 doser nødprevensjon i første halvår 2019. Det er en nedgang på 11 prosent siden i fjor. Forklaringen på fallet kan være økt bruk av langtidsvirkende prevensjonsmidler, ifølge Folkehelseinstituttet.

Salget av røykeavvenningsmidler som nikotintyggegummi eller plaster økte med 4,7 prosent i første halvår i 2019, sammenlignet med første halvår 2018.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer