Sakkyndige mener Kongsberg-siktet var psykotisk

De tre rettspsykiatrisk sakkyndige som har undersøkt Espen Andersen Bråthen etter drapene i Kongsberg i fjor, mener han var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Videograbb fra YouTube av Espen Andersen Bråthen som er siktet for drap på fem personer på Kongsberg. Sakkyndige som har undersøkt ham har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Foto: skjermdump fra video/ NTB
Videograbb fra YouTube av Espen Andersen Bråthen som er siktet for drap på fem personer på Kongsberg. Sakkyndige som har undersøkt ham har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Foto: skjermdump fra video/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette opplyser Sørøst politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag.

- De sakkyndige konkluderer enstemmig med at siktede har en psykisk lidelse som etter politiets oppfatning gjør at det er grunn til å tro at han kan ha vært utilregnelig under handlingene, og dermed ikke ha strafferettslig skyldevne, skriver politet.

Det er psykiaterne Harald Brauer og Helge Haugerud samt psykologspesialist Knut-Petter Langlo som har gjennomført den rettspsykiatriske vurderingen av Bråthen. De leverte rapporten til påtalemyndigheten onsdag.

Fem personer ble drept og flere andre skadd da 38-åringen gikk rundt i Kongsberg sentrum med pil og bue og stikkvåpen onsdag kveld 13. oktober. Flere av drapene skjedde innendørs hjemme hos ofrene.

Politiet ga tidlig uttrykk for at de tror Bråthen var utilregnelig på gjerningstidspunktet. Ifølge en tidlig rettspsykiatrisk rapport kan 38-åringen ha lidd av vrangforestillinger. Siden angrepene 13. oktober har han vært innlagt på lukket psykiatrisk avdeling gjennom et vedtak om tvangsinnleggelse, men politiet har også formelt begjært ham varetektsfengslet i påvente av rettssaken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer