Så mye mer tjener lokalpolitikerne enn innbyggerne

Mens nordmenn i gjennomsnitt hadde en skattbar inntekt på 379.862 kroner i 2022, lå gjennomsnittet blant kommunestyrerepresentanter på 654.896 kroner.

Kommunal Rapports gjennomgang av skattelistene for 2022 viser at folkevalgte i kommunestyrene i snitt tjener langt mer enn innbyggerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Kommunal Rapports gjennomgang av skattelistene for 2022 viser at folkevalgte i kommunestyrene i snitt tjener langt mer enn innbyggerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det viser en utregning som Kommunal Rapport har gjort basert på skattelistene for 2022. Der er netto inntekt sammenlignet blant kommunestyrerepresentantene som ble valgt inn i september 2023 med innbyggerne i samme kommune.

Nittedal er den eneste kommunen i landet der politikernes gjennomsnittlige skattbare inntekt er lavere enn snittet for innbyggerne.

– Hvis vi sammenligner oss med andre demokratier, er nok forskjellene mindre hos oss, sier forskningsleder Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til avisen.

For å unngå at enkeltpersoner gir stort utslag og trekker opp snittet - slik som i Risør, der kommunestyrets gjennomsnittlige skattbare inntekt er 323 prosent mer enn snittet for innbyggerne - har Kommunal Rapport også sett på medianinntekt .

Beregningene viser at lokalpolitikernes medianinntekt totalt er 85 prosent høyere enn medianinntekten for hele landets befolkning.

– Vi kan ikke stille krav om at politikerne skal være identiske med borgerne. Det er et krav det vil være umulig å oppnå. I det store og hele er vi farget av vår egen bakgrunn. Den påvirker hvordan politikerne tenker og hvem de er, sier Bergh.

(©NTB)