Strømpriser

Så mye koster det å dusje nå

Med varslinger av strømprisrekorder er det flere ting som vil koste betydelig mer penger nå. For eksempel en dusj.

Mandag var det prisrekord på strømmen noen steder i landet. Det er også varslet ytterligere hopp fremover. .Foto: Paul Kleiven / NTB
Mandag var det prisrekord på strømmen noen steder i landet. Det er også varslet ytterligere hopp fremover. .Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen satte strømprisen ny årsrekord sør i landet, og prisene skal ytterligere opp tirsdag.

I Oslo og Kristiansand lå strømprisen mellom klokken 8 og 9 på 2,50 kroner kilowattimen, mens den mellom klokken 9 og 10 lå på 2,38 kroner kilowattimen.

Snittprisen på strøm gjennom mandagen vil ligge på rundt 1,31 kroner per kilowattime i Oslo og 1,32 kroner i Kristiansand, viser tall fra kraftbørsen NordPool.

Dette er noen av årets høyeste timepriser for strøm.

Dette koster det å dusje nå

Ifølge Fjordkraft vil en gavmild dusj inneholde cirka 16 liter vann i minuttet, og man da bruker 10 minutter i dusjen vil det fort gå unna cirka 160 liter vann. Om dusjen da er behagelig og varm på cirka 35 grader og med en kilowattpris på 2,50 kroner slik som i morges vil en dusj ligge på cirka 13 kroner og 50 øre. I tillegg til disse prisene kommer også avgifter, moms og nettleie. Med andre ord vil en familie på fire eller flere ha lagt betydelig merke til de høye strømprisene om alle tok seg en dusj på morgenkvisten.

Til sammenligning kostet det 0,21 kroner kilowattimen i Trondheim på samme tidspunkt i dag. Det vil si at dusj var betraktelig billigere med en prislapp på cirka én krone.

Skal man lage en liter kaffe, så bruker en liter vann 0,1 kilowattimer på å nå kokepunktet. Da koster kaffekannen i Oslo mellom klokken 8 og 9 cirka 24 øre.

Derfor er strømmen dyr

Årsaken til at strømprisene er så høye noen steder i landet, henger sammen med været. Tidligere i høst ble det forklart med at det var lite nedbør som ga utslag på prisene. På mandag var det derimot en sammenheng med at det har vært kaldt i helgen, og at forbruket går opp når hverdagen starter igjen på morgenen.

Det har vært store prisforskjeller på strømmen rundt om i landet.

– Det vi er vitne til nå, er svært urovekkende. Prisforskjellene er svært store, og i Distriktsenergi er vi overbevist om at en vedvarende situasjon med store prisforskjeller vil utfordre omdømme, sier Knut Lockert i Distriktsenergi, interesseorganisasjonen for norske kraftselskap til E24.

Ifølge E24 har Statnett forklart at grunnen til forskjellen er at man ikke kan flytte strøm dit man vil, når man vil. Strømflyten mellom nord og sør går ofte gjennom Sverige, men i dag er det ikke full kapasitet på nettet.

Støre varsler grep mot dyr strøm

Allerede i morgen er det ventet nytt prishopp på strømmen. Det gjør at Statsminister Jonas Gahr Støre allerede i forkant av å presentere sine endringer av Solberg-regjeringens statsbudsjett varsler aktuelle tiltak.

– På flere områder, el-avgift, bostøtte og andre tiltak, så skal vi komme med tiltak på det. Det vil vi jobbe med i dagene som kommer, sier Støre til TV 2.

Han ønsker imidlertid ikke å sette en dato på når tiltakene kommer.

– Nå kommer vi med vårt forslag til endring i statsbudsjettet. Det vil være naturlig å se i den retning da, kanskje før også.

Også Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at det vil komme ulike strømgrep i tilleggsproposisjonen i november.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer