Kenya:

Rystende funn: Pastor skal ha oppfordret til å sulte seg til døde

Den ene kenyanske pastoren som anklages for å ha oppfordret sine disipler til å sulte seg til døde for å «møte Jesus», vil bli tiltalt for terrorisme.

De fleste av dem som er funnet døde på eiendommen til en selvutnevnt pastor sør i Kenya, er barn. Obduksjonen av de ti første viser at de fleste sultet i hjel, men noen skal også ha blitt kvalt. Foto: AP / NTB
De fleste av dem som er funnet døde på eiendommen til en selvutnevnt pastor sør i Kenya, er barn. Obduksjonen av de ti første viser at de fleste sultet i hjel, men noen skal også ha blitt kvalt. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Levningene av til sammen 110 mennesker er hittil funnet i drøyt 30 massegraver på den store eiendommen til den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge, som leder den kristne sekten Good News International Church. De fleste av de døde er barn.

En kvinne og ti barn i alderen halvannet til ti år er hittil obdusert, og patologen Johansen Oduor opplyser at de fleste av dem bar preg av å ha sultet i hjel.

Pastor Paul Mackenzie Nthenge (i rosa og svart jakke) møtte i en kenyansk domstol tirsdag. Der fikk han høre at han tiltales for terrorisme. Levningene av 110 mennesker, de fleste av dem barn, er hittil funnet på eiendommen til den selvutnevnte pastoren. Foto: AP / NTB
Pastor Paul Mackenzie Nthenge (i rosa og svart jakke) møtte i en kenyansk domstol tirsdag. Der fikk han høre at han tiltales for terrorisme. Levningene av 110 mennesker, de fleste av dem barn, er hittil funnet på eiendommen til den selvutnevnte pastoren. Foto: AP / NTB Vis mer

– To viste også tegn til kvelning, opplyste han mandag.

Kraftig regn har de siste tre dagene forsinket arbeidet med å gjennomsøke pastorens 200.000 store eiendom i Shakahola-skogen utenfor kystbyen Malindi sør i Kenya. Det utelukkes derfor ikke at flere lik kan være gravlagt på eiendommen.

Ifølge Kenyas Røde Kors er 213 mennesker meldt savnet etter at saken ble kjent.

Radikalisering og drap

Mackenzie Nthenge overga seg til politiet i mars etter at to barn av sektmedlemmer skal ha sultet i hjel. Han ble siden løslatt mot kausjon, men pågrepet igjen 14. april da politiet fant fire av disiplene hans døde.

110 døde er funnet på eiendommen til en selvutnevnt pastor i Kenya, men det fryktes at massegraver der skijuler langt flere. Foto: AP / NTB
110 døde er funnet på eiendommen til en selvutnevnt pastor i Kenya, men det fryktes at massegraver der skijuler langt flere. Foto: AP / NTB Vis mer

Tirsdag møtte han i retten i Malindi for blant annet å svare på anklager om drap, bortføring og barnemishandling.

Der opplyste aktor Vivian Kambaga ham om at han vil bli tiltalt for terrorisme og at saken derfor blir overført til en høyere rettsinstans i landets nest største by Mombasa.

Tele-evangelist

Den velkjente og velstående tele-evangelisten Ezekiel Odero, som leder en annen menighet, knyttes også til massakren i Shakahola-skogen og må også møte i retten tirsdag.

Odero ble pågrepet i Malindi torsdag og anklages for å ha medvirket til drap, for å ha oppfordret til selvmord, for radikalisering, forbrytelser mot menneskeheten, barnemishandling, svindel og hvitvasking.

Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til anklagene eller om også hans sak vil bli overført til en høyere rettsinstans.

Skal granskes

Ifølge påtalemyndigheten har de to pastorene lenge samarbeidet tett, blant annet om en TV-stasjon som ble benyttet for «å spre et radikaliserende budskap».

Mangelen på ammunisjon er så kritisk at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin kommer med et ultimatum til Russlands forsvarsledelse. Video: Dagbladet TV, Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Saken har rettet et søkelys på Kenyas over 4.000 registrerte kirkesamfunn, og mange spør seg nå om hvordan Mackenzie Nthenge så lenge kunne spre sitt budskap uten at myndighetene grep inn.

President William Ruto har varslet gransking og oppretter nå en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan myndighetene bør regulere religiøs virksomhet i landet, uten dermed å innskrenke religionsfriheten, sier innenriksminister Kithure Kindiki.

– Men på samme tid akter vi ikke å la kriminelle misbruke den retten for å skade, drepe, torturere og sulte mennesker i hjel, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer