Rypa kan forsvinne fra norsk natur

Bestanden er nesten halvert på ti år. Nå «rødlistes» flere rypearter.

(upublisert) Opprettet
Både li- og fjellrype er i klassen «nær truet» og får status som rødlistet. Mandag åpner Artsdatabanken sin foreløpige liste med statusen til de aktuelle artene i Norge for innsyn, skriver Aftenposten. Både li- og fjellrypa er her i klassen «nær truet» – noe som betyr at artene vil få en spesiell oppmerksomhet fra forvaltningen.
Den endelige rødlisten kommer til høsten. Det betyr neppe noen øyeblikkelig stans i rypejakten, men kan være et første skritt på veien. – I løpet av 15 år har rypebestanden sunket, og i løpet av de siste ti årene er den nærmest halvert, sier seniorforsker John Atle Kålås ved Norsk institutt for naturforskning, NINA, ansvarlig for vurdering av hønsefuglene. Et kriterium for å havne på rødlisten er at bestanden skal ha blitt redusert med minst en tredel på ti år. Fagfolk er også urolige for villaksen, men den ser ikke ut til å havne på rødlisten i år. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.