Ryktene florerer: Er India i ferd med å bytte navn?

Det florerer rykter om at India planlegger å skrinlegge offisiell bruk av landets engelske navn, etter at en statlig invitasjon omtalte landet som «Bharat».

Det florerer rykter om at India snart vil kvitte seg med offisiell bruk av landets engelske navn og i stedet bruke sanskrit-navnet «Bharat». Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
Det florerer rykter om at India snart vil kvitte seg med offisiell bruk av landets engelske navn og i stedet bruke sanskrit-navnet «Bharat». Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Statsminister Narendra Modis regjering har lenge jobbet for å fjerne gjenværende symboler fra den britiske kolonitiden i indiske byer, politiske institusjoner og historiebøker. Men dersom navnebyttet er reelt, vil det være det største grepet hittil.

Selv referer Modi vanligvis til hjemlandet som «Bharat», et navn som stammer fra gamle hinduistiske skrifter på sanskrit. «Bharat» er et av landets to offisielle navn, ifølge grunnloven.

Modis hindunasjonalistiske regjeringsparti har tidligere tatt til orde for å droppe landets mer kjente navn, India – som også var navnet som ble brukt da India var en britisk koloni.

India er i helgen vertskap for G20-toppmøtet, som skal avsluttes med en statlig middag, som ifølge indiske myndigheters invitasjon arrangeres av «presidenten av Bharat».

Regjeringen har innkalt nasjonalforsamlingen til en spesiell sesjon senere i september, men har hittil vært ordknappe om agendaen. Ikke-navngitte regjeringskilder sier imidlertid til kringkasteren News18 at Modis parti vil fremme en spesiell resolusjon som vil gi forrang til navnet «Bharat».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer