Bombetrussel

Ryanair-passasjerene har fått forlate flyplassen

Etter flere timer fikk passasjerene om bord i Ryanair-flyet som mottok en bombetrussel fredag, forlate flyplassen. Politiet utelukker ikke andre pågripelser.

Politistyrker på vei inn i Ryanair-flyet fredag ettermiddag. Flyet ble undersøkt av politiets bombegruppe, men det ble ikke funnet noen bombe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politistyrker på vei inn i Ryanair-flyet fredag ettermiddag. Flyet ble undersøkt av politiets bombegruppe, men det ble ikke funnet noen bombe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En britisk 51-åring er pågrepet. De øvrige passasjerene ble anholdt av politiet i flere timer i påvente av at krimteknikere skulle undersøke flyet og fikk først forlate Oslo lufthavn etter om lag åtte timer.

Ingen andre er pågrepet, men politiet utelukker ikke at dette kan skje, opplyser jourhavende politiadvokat Nicolas Amilien Simon i Øst politidistrikt til NTB.

De tror ikke flere har stått bak trusselen, men er ikke sikre på om de har tatt riktig gjerningsperson, ifølge politiadvokaten.

– Alle er blitt avhørt, og vi setter dette opp mot de krimtekniske undersøkelsene og de andre bevisene. Da kan det være at vi får en annen gjerningsperson, det vet vi ikke ennå, sier han.

Den pågrepne avhøres

Krimteknikere var fredag kveld ferdige med sine undersøkelser, og flyet er dermed frigjort til Ryanair.

Den pågrepne 51-åringen satt fredag kveld i avhør, og ved 21.30-tiden var avhøret ennå ikke avsluttet. Mannen har fått oppnevnt advokat Dag Svensson som forsvarer.

Det er uklart om politiet vil be om at mannen skal varetektsfengsles.

– Det er helt uvisst. Vi venter på at han blir ferdig avhørt, sier Simon.

Dersom det blir aktuelt, vil fengslingsmøtet finne sted lørdag.

51-åringen ble pågrepet da flyet landet. Han er siktet for grov trussel.

Årsaken til mistanken er opplysninger fra besetningen og andre passasjerer.

– Det disse vitnene har sagt, har ført til at vi er av den oppfatning at dette kan være en mulig mistenkt. Men vi leter etter andre mistenkte blant de 142 passasjerene, sier politiadvokaten.

Skjermbilde av ruten til Ryanair-flyet som mottok bombetrussel på vei fra Stansted til Gardermoen. Foto: Flightradar24 / NTB scanpix
Skjermbilde av ruten til Ryanair-flyet som mottok bombetrussel på vei fra Stansted til Gardermoen. Foto: Flightradar24 / NTB scanpix Vis mer

Trussellapp funnet på toalettet

Politiets bombegruppe har gjennomsøkt flyet uten å finne en bombe. Trusselen var skrevet på en lapp som ble funnet på flyets toalett.

– Krimtekniske undersøkelser vil være rettet mot hvem som har skrevet lappen, sier politiadvokaten.

Politiet mottok melding om trusselen mot passasjerflyet klokken 11.50 fredag formiddag.

Flyet landet på Oslo lufthavn kort tid senere og ble parkert ved utkanten av flyplassområdet. De 142 passasjerene og seks besetningsmedlemmene ble fraktet vekk i busser, og bombegruppa satte raskt i gang undersøkelser av flyet.

Knyttes til tidligere trusselepisode

Fredagens hendelse knyttes til en lignende situasjon tidligere i uken da det ble funnet en lapp med en bombetrussel om bord i et Ryanair-fly fra Krakow til Dublin. Også denne lappen ble funnet på toalettet.

– Det er naturlig å se de to hendelsene i sammenheng, og det blir etterforskningsrelaterte spørsmål som vi skal undersøke, sier leder for felles operative tjenester i Øst politidistrikt, Olav Unnestad, til NTB.

Flyet fra Krakow ble tvunget til å lande på Stansted lufthavn i London. To menn på henholdsvis 26 og 47 år ble i etterkant pågrepet av politiet i Essex for å ha stått bak truslene, ifølge BBC. Ingen mistenkelige gjenstander ble funnet på dette flyet.

Også flyet til Oslo tok av fra Stansted flyplass.

Danske jagerfly bisto

To danske F-16 jagerfly ble fredag formiddag observert på vei nordover i svært høy hastighet over Jylland, og det danske forsvaret bekreftet at flyene var blitt sendt opp til passasjerflyet over Skagerrak.

De to jagerflyene brøt lydmuren på vei oppover, opplyser forsvaret. Jagerflyene fulgte Ryanair-flyet helt fram til Oslo lufthavn, hvor de fylte drivstoff før de returnerte til Danmark.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer