Russlands valgsjef sår tvil om valgresultatet i USA

Stemming via post åpnet opp for massivt valgfusk, ifølge Russlands valgsjef. Hun sier seg dermed enig med USAs president Donald Trump.

Valgobservatører ser på funksjonæren Jessica Lehman mens hun håndterer forhåndsstemmer i Pittsburgh. Foto: Andrew Rush / Pittsburgh Post-Gazette via AP / AP
Valgobservatører ser på funksjonæren Jessica Lehman mens hun håndterer forhåndsstemmer i Pittsburgh. Foto: Andrew Rush / Pittsburgh Post-Gazette via AP / AP Vis mer
Publisert

Ella Pamfilova, som leder den russiske valgkommisjonen, sier hun har studert stemming via post nøye og konkludert med at systemet er sårbart mot fusk.

– For meg er konklusjonen klar: Denne anakronismen åpner i sin amerikanske form et massivt rom for mulige forfalskninger, sier Pamfilova til det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Videre sier valgsjefen at systemet åpner for at folk stemmer flere ganger, uforklarlige tap av «uønskede» stemmesedler, at folk som er listet som døde, likevel avgir stemmer og en «mangel på systematisk kontroll over hele stemmeprosessen».

Avventer resultat av søksmål

Samme dag opplyste Kremls talsmann Dmitrij Peskov at regjeringen anser det som korrekt å avvente ettersom Trump har iverksatt rettsprosesser i forbindelse med stemmeopptellingen.

Trump har så langt nektet å erkjenne nederlaget og forsøker å så tvil om valgresultatet – uten å legge fram håndfaste bevis. Særlig har han langet ut mot poststemmene, som i år veide tungt i Demokratenes favør.

Det skjer etter at Trump i månedsvis har oppfordret tilhengerne til å møte opp i stemmelokalene på valgdagen og sådd tvil om legitimiteten til forhåndsstemming.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer