Russlands ambassade hardt ut mot fengsling av russere i Norge

Den russiske ambassaden kaller fengslingen av russiske statsborgere som har filmet, tatt bilder eller fløyet med drone for ubegrunnet og diskriminerende.

Oslo 20220224. Russlands ambassade i Oslo. Russland startet i natt et angrep på Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20220224. Russlands ambassade i Oslo. Russland startet i natt et angrep på Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Ambassadøren ønsker ikke å stille til intervju med NTB om situasjonen, men ambassaden har gitt en uttalelse på epost der de retter sterk kritikk mot norske myndigheter.

– Vi registrerer generelt med bekymring den psykosen som utspiller seg i Norge, der lider vanlige turister som åpent har innført utstyr til Norge og igjen åpent filmet den vakre norske naturen uten å skjule deres reiseformål – ikke særlig «spionaktig», ikke sant? skriver ambassaden til NTB.

Videre mener ambassaden menneskerettighetsorganisasjoner bør merke seg det som skjer i Norge med russere.

– Den ubegrunnede og diskriminerende karakter av dette tiltaket vekker også oppsikt, noe som kanskje vil få vurdering av lokale eller internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, skriver ambassaden.

– Paranoia

Ambassaden i Oslo og generalkonsulatet i Kirkenes har oppfordret sine borgere til å følge med på reglene. Ifølge ambassaden er det kritikkverdig at forskriften som forbyr russere å fly i Norge, ikke har nevnt droneflyging direkte. Det har trolig ført til den uheldige situasjonen som har oppstått, skriver ambassaden.

– På de fleste norske offisielle nettsider mangler det informasjonen om droneforbud for russere. Det er veldig vanskelig for en utlending å finne meldingen av Luftfartstilsynet og forskriften som nevnes i medier, skriver ambassaden.

Ambassaden skriver at de raskt rykket ut med informasjon til russere i Norge.

– Vi ville advare om at situasjonen kan resultere i en skikkelig paranoia, som kan ramme russiske folk fastboende i Norge, turister fra andre land og enhver person med kamera, skriver ambassaden.

Ber om upartisk behandling

Ifølge ambassaden er det spesielt grunn til å være bekymret for saken der fire russiske statsborgere er fengslet i Nordland, uten å ha brukt droner, men bare vanlige kameraer.

– Det er noe som bekymret oss enda mer, fordi man kan neppe forestille seg en turist uten kamera, ikke sant? skriver ambassaden.

Ambassaden avslutter med å si at den regner med at sakene vil bli behandlet raskt og upartisk, og at de fengslede russerne vil få reise hjem igjen snart.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer