Russland vil utvide sensurlov til å også gjelde Wagner-kritikk

Dumaen vil styrke sensurlovene som Russland vedtok etter invasjonen av Ukraina. Nå skal også kritikk av frivillige grupper som Wagner-gruppen, bli ulovlig.

Russiske soldater trener i et russisk-kontrollert område i Donetsk. Loven som ble innført i Russland i fjor og gjør det straffbart å kritisere landets militære, skal nå også omfatte frivillige organisasjoner og andre som bidrar i landets krigføring i Ukraina. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB
Russiske soldater trener i et russisk-kontrollert område i Donetsk. Loven som ble innført i Russland i fjor og gjør det straffbart å kritisere landets militære, skal nå også omfatte frivillige organisasjoner og andre som bidrar i landets krigføring i Ukraina. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Lederen for Wagner-gruppen Jevgenij Prigozjin klaget i januar på at gruppas soldater blir kritisert av bloggere og i kanaler i sosiale medier, og at disse ikke kan bli straffet under de nåværende lovene.

Gruppa har i månedsvis forsøkt å innta industribyen Bakhmut øst i Ukraina.

Vjatsjeslav Volodin – som leder Dumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen – sa onsdag at enhver bevisst og offentlig deling av feilinformasjon om styrkene vil bli straffbart etter endringer i den nåværende loven.

Ukraina hevder de vet hva som er Russlands neste trekk på slagmarken i Ukraina. Vis mer

Loven som ble vedtatt i mars i fjor, sier at det er straffbart å spre «falske nyheter» om det russiske militæret og har strafferamme på 15 år.

Volodin skriver på Telegram at det framover også vil bli ulovlig med offentlige ytringer som diskrediterer «frivillige grupper, organisasjoner og personer som er med i utførelsen av oppgaver gitt til militæret».

– Dette initiativet vil beskytte alle som i dag risikerer livet sitt for å trygge sikkerheten til landet og våre innbyggere. Straffene for lovbrytere vil bli alvorlige, skriver han.

Mer enn 5.800 russere er blitt straffeforfulgt for å ha delt det Kreml anser som feilinformasjon om de russiske styrkene, ifølge menneskerettsgruppa OVD-Info.

Myndighetene har også brukt lovene til å gi flere framtredende opposisjonelle langvarige fengselsstraffer.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer