Russland ønsker avklaring rundt Zaporizjzja-rapport: – Flere problemer

Russland ber Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om «avklaringer» rundt rapporten om det okkuperte ukrainske atomkraftverket i Zaporizjzja.

Foto: Alexander Ermochenko.
Foto: Alexander Ermochenko. Vis mer
Publisert

– Det er behov for ytterligere avklaring ettersom det er flere problemer med rapporten. Jeg har ikke tenkt å ramse dem opp, men vi må få disse avklaringene fra IAEA-sjefen, sier utenriksminister Sergej Lavrov til det russiske nyhetsbyrået Interfax onsdag.

Etter at rapporten ble lagt fram tirsdag, beklaget Russlands FN-ambassadør at Ukraina ikke ble tillagt skyld for artilleriangrep mot det russiskokkuperte kraftverket.

– Vi beklager at rapporten ikke navngir kilden for beskytingen direkte, sa Vasilij Nebenzia i et møte i FNs sikkerhetsråd, der IAEA-direktør Rafael Grossi redegjorde for byråets inspeksjon ved kraftverket nylig.

– Vi forstår din posisjon som internasjonalt tilsyn, men i dagens situasjon er det viktig å påpeke ting direkte, sa FN-ambassadøren.

I rapporten som bla lagt fram tidligere på dagen, ba FN om en demilitarisert sone rundt kraftverket. Russiske styrker tok kontroll over kraftverket tidlig i krigen, men det er fortsatt ukrainsk personell som står for driften.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer