Presidentvalget i USA 2020

Russland og Iran avviser blankt at de har forsøkt å påvirke valget i USA

Både Russland og Iran avviser på det sterkeste at de har hentet inn informasjon om amerikanske velgere med mål om å påvirke valget.

FBI og amerikansk etterretning anklager Russland og Iran for virksomhet som er ment å skape kaos og påvirke valget i USA. De mener begge land forsøker å undergrave det amerikanske demokratiet, men både Iran og Russland avviser anklagene. Her holder president Donald Trump et valgmøte i Gastonia i North Carolina onsdag. Foto: Nell Redmond / AP / NTB
FBI og amerikansk etterretning anklager Russland og Iran for virksomhet som er ment å skape kaos og påvirke valget i USA. De mener begge land forsøker å undergrave det amerikanske demokratiet, men både Iran og Russland avviser anklagene. Her holder president Donald Trump et valgmøte i Gastonia i North Carolina onsdag. Foto: Nell Redmond / AP / NTB Vis mer
Publisert

«Grunnløse anklager», lød reaksjonen fra begge land etter at USAs etterretningssjef John Ratcliffe rettet pekefingeren mot de to landene onsdag kveld.

På en pressekonferanse sammen med FBI-sjef Chris Wray sa Ratcliffe at Iran har sendt falske eposter til amerikanere for å «true velgere, skape sosial uro og sverte president Trump» foran valget 3. november.

Iran og Russland blir i tillegg anklaget for å ha innhentet velgerinformasjon i et forsøk på å påvirke valget.

Få timer senere kom svaret fra Moskva og Teheran.

– Det regner anklager hver eneste dag. Alle er helt grunnløse, det er ikke noe hold i dem, sa talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, torsdag.

Innkalt på teppet

I Teheran ble Sveits' ambassadør, som representerer USAs interesser i Iran, innkalt på teppet i utenriksdepartementet for å ta imot en protest.

En talsmann for departementet kaller anklagene for fabrikkerte og klønete og gjentar at Iran verken støtter Donald Trump eller hans motkandidat Joe Biden.

– Amerikanske myndigheter har fremsatt en grunnløs påstand like før landet holder valg slik at de kan gå videre med sitt udemokratiske og forhåndsdefinerte scenario ved å legge skylden på noen andre, sier talsmann Saeed Khatibzadehen etter møtet med ambassadøren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer