Russland og Hviterussland har begynt militærøvelse

Torsdag startet militærøvelsen til Russland og Hviterussland. Øvelsen har skapt bekymring i Vesten, som frykter at Russland vil øke konfliktnivået i Ukraina.

Et satellittbilde viser soldater og materiell nær Yelsk i Hviterussland, fredag 4. februar. Russland har flyttet soldater til Hviterussland for å delta i militærøvelser torsdag. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB
Et satellittbilde viser soldater og materiell nær Yelsk i Hviterussland, fredag 4. februar. Russland har flyttet soldater til Hviterussland for å delta i militærøvelser torsdag. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands forsvarsdepartement sier i en uttalelse at øvelsen skal foregå fram til 20. februar i Hviterussland. Landene skal øve seg på å «slå tilbake aggresjon utenfra».

Soldatene skal blant annet øve seg på å forsterke deler av den hviterussiske grensen for å hindre leveringer av våpen og ammunisjon, ifølge uttalelsen.

«Massive konsekvenser»

Russiske styrker har vært i landet siden starten av februar. De to landene har ikke opplyst hvor mange som deltar i øvelsen, men USA har sagt at Russland hadde planer om å sende 30.000 soldater til ulike deler av Hviterussland.

Et satellittbilde viser luftforsvarssystemer ved Luninets flyplass i Hviterussland, fredag 4. februar. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB
Et satellittbilde viser luftforsvarssystemer ved Luninets flyplass i Hviterussland, fredag 4. februar. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB Vis mer

Øvelsen bekymrer vestlige land, som de siste månedene har fryktet at Russland planlegger en invasjon av nabolandet Ukraina. Storbritannias utenriksminister Liz Truss var i Moskva torsdag, for å møte sin russiske kollega Sergej Lavrov. Truss advarer Russland om «massive konsekvenser» i form av sanksjoner hvis de angriper Ukraina.

Ingen eskalering

Til tross for vestlig bekymring virker Ukraina-situasjonen å ha roet seg litt etter en rekke møter og samtaler den siste tiden.

Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin under en pressekonferanse 7. februar. Foto: Thibault Camus / AP Photo / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin under en pressekonferanse 7. februar. Foto: Thibault Camus / AP Photo / NTB Vis mer

– Situasjonen forblir spent, men er under kontroll. Den diplomatiske innsatsen for å dempe spenningsnivået fortsetter, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba onsdag.

Uttalelsen kom etter at Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere denne uka reiste til Moskva for å snakke med president Vladimir Putin. Han reiste deretter til Ukraina for å møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Møtene har blitt betegnet som positive, og Macron mener at en videre eskalering av den spente situasjonen er utelukket.

Tonen er også mer optimistisk i Kreml, der talsmann Dmitrij Peskov sier til pressen at «det er positive signaler om at en løsning av Ukraina-krisen bare kan baseres på å oppfylle Minsk-avtalen».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer