Russland: Norske aktiviteter truer regional sikkerhet

Norge har blitt åsted for en militær oppbygging ved Russlands grenser i forkant av øvelsen der amerikanske bombefly skal delta, mener myndighetene i Russland.

Det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Maxim Shemetov

Det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Maxim Shemetov

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi kan åpenbart ikke snakke om ro når spenningen bygger seg opp ved Russlands grenser, og en mektig ekserserplass er i ferd med å dannes for militære operasjoner mot vårt land, sa utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova til pressen i Moskva torsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Amerikanske B-1B-bombefly ventes denne måneden til Ørland i Trøndelag til felles trening med luftforsvaret som vokter Nato-alliansens nordflanke.

– Ingen grunn til å bli provosert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er snakk om en militær opptrapping.

– At våre allierte øver hos oss, er en del av etablert norsk sikkerhetspolitikk og en naturlig aktivitet innenfor Nato-samarbeidet. Russland er vel kjent med dette og har ingen reell grunn til å bli provosert, sier han til NTB.

– Det er ikke snakk om å etablere noen amerikansk base i Norge. De amerikanske flyene skal være på den norske flybasen på Ørlandet for en kortere, tidsbegrenset periode, framholder forsvarsministeren.

Flere lignende hendelser

Zakharova hevder på sin side at det norsk-amerikanske samarbeidet er «det siste i en rekke lignende hendelser» som understreker det «permanente» nærværet av «amerikanske, britiske og nederlandske» styrker i Nord-Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer