Russland la ned veto mot norsk FN-utkast: - Ekstremt skuffet

Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet om å holde en nødhjelpskorridor til Syria åpen. Norge er «ekstremt skuffet».

Russland la fredag ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd som ville ha holdt den eneste gjenværende nødhjelpskorridoren mellom Tyrkia og Syria åpen i ett år til. Foto: AP / NTB
Russland la fredag ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd som ville ha holdt den eneste gjenværende nødhjelpskorridoren mellom Tyrkia og Syria åpen i ett år til. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, på grensa mellom Tyrkia og Syria, vært eneste mulighet til å frakte nødhjelp til rundt 4 millioner mennesker i de gjenværende opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som i praksis ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

– Irland og Norge er ekstremt skuffet, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul.

Hun understreker at Norge ikke gir opp forsøket på å komme fram til enighet med Russland slik at nødhjelp fortsatt kan fraktes inn.

– Vi har ganske enkelt ingen tid å miste, det syriske folk regner med oss, sier Juul.

Alliert med Assad

Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren fra Tyrkia er et brudd på Syrias suverenitet og territorielle integritet.

Russland mener derfor at nødhjelpen i stedet bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll.

Norge og Irland foreslo først å forlenge mandatet for nødhjelpskorridoren med ett år, men endret etter tautrekking med Russland dette til seks måneder og automatisk forlengelse med ytterligere seks måneder dersom ikke Sikkerhetsrådet i mellomtiden satte ned foten.

Alternativt forslag

Heller ikke dette ville Russland være med på. Den russiske FN-delegasjonen la deretter fra et alternativt forslag som ville ha forlenget mandatet med seks måneder og samtidig skjerpet reglene for hva og hvor mye som kunne bringes inn.

USA, Frankrike og Storbritannia stemte imot dette forslaget, mens ti andre land, blant dem Norge avsto fra å stemme. Søndag utløper dermed mandatet og nødhjelpskorridoren risikerer å bli stengt.

Reprise

Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbeina. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.

Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.

Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer