Russland kutter gassen til Polen og Bulgaria – prisene stiger

Russland har kuttet leveransene av naturgass til Polen og Bulgaria. Gassprisene stiger kraftig.

Illustrasjonsfoto av Gazproms kontorer i Berlin: Michael Sohn / AP / NTB
Illustrasjonsfoto av Gazproms kontorer i Berlin: Michael Sohn / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som varslet i forkant ble kranene stengt onsdag morgen. Begrunnelsen til den russiske energigiganten Gazprom er at Polen og Bulgaria har nektet å betale for gassen i rubler.

Gassprisene har gått rett til værs siden gass-stansen ble varslet tirsdag. Prisene på det europeiske markedet hadde onsdag morgen steget 24 prosent, ifølge Bloomberg.

Ikke mer fra Norge

Hvis Polen og Bulgaria går med på å betale i rubler, vil leveransene bli gjenopptatt, ifølge Gazprom. Samtidig advares landene mot å forsøke å få tilgang på gass som er ment for andre europeiske kunder.

Da vil leveransene bli redusert med en tilsvarende mengde, ifølge selskapet.

Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass – men har ikke kapasitet til å levere veldig mye mer.

Onsdag opplyser selskapet Vår Energi til Reuters at de leverer så mye gass de klarer til det europeiske fastlandet.

– Godt forberedt

Som følge av krigen i Ukraina har EU-landene tatt grep for raskt å bli mindre avhengige av russisk gass.

Parallelt med forsøkene på å kutte kjøp av russisk gass, har det vært bekymring for at russerne skal stenge kranene fullstendig. I forkant av Russlands invasjon fikk EU hjelp fra USA til å finne alternative gassleverandører.

Myndighetene i Polen mener de er godt forberedt på den russiske gass-stansen som nå er blitt en realitet.

– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikret Polens klimaminister Anna Moskwa tirsdag.

FULL FYR: Natt til mandag 25. april begynte det å brenne i et oljelager i byen Brjansk sørvest i Russland. Video: Twitter. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer