Russland kan ha planer om test av rakett med atomreaktor

Satellittbilder og flytrafikk kan tyde på at Russland planlegger å teste en eksperimentell krysserrakett med en atomreaktor om bord, skriver The New York Times.

(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Avisen viser til bilder fra området ved Pankovo på Novaja Semlja. Fly og kjøretøys bevegelser på stedet tyder på at en test med våpenet enten forberedes eller nylig har vært gjennomført, ifølge deres analyse.

Amerikanske overvåkingsfly er også blitt sporet i området de siste to ukene, og det er sendt ut varsler om at luftrommet omkring testfeltet må unngås.

Krysserraketten det er snakk om, har fått navnet Burevestnik. Få detaljer er kjent, men det antas å starte ved hjelp av en konvensjonell rakettmotor, før en atomreaktor om bord startes og tar over framdriften. Ifølge den amerikanske organisasjonen Nuclear Threat Initiative, som jobber for atomnedrustning, har det vært 13 tester av våpenet mellom 2017 og 2019. Ingen av dem skal ha vært vellykket.

Amerikanske embetsfolk har opplyst at en Burevestnik-rakett som styrtet under en test i 2019 eksploderte under forsøket på å berge vrakrestene. Sju personer skal da ha blitt drept.

Reaktoren om bord skal i teorien gi raketten svært lang rekkevidde. Om den er prøvd siden 2019 er uklart, men ifølge amerikanske kilder er mest vellykkede, kjente testen en ferd på 35 kilometer.

Daryl G. Kimball i Arms Control Association sier at krysserraketten er eksperimentell og mange år unna å kunne brukes i operativ tjeneste.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer