Russland inviterer til radioaktiv ryddejobb i arktisk farvann

Russland inviterer eksperter fra Norge og andre arktiske land til å bli med på å rydde opp atomavfall i Karahavet og Barentshavet utenfor norskekysten.

Publisert

Det ligger mye radioaktivt avfall i sjøen nær Finnmark, og nå vil Russland rydde opp.

I juni 2022 inviterer landet eksperter fra Norge og andre land til en konferanse for å se på hvordan det radioaktive avfallet trygt kan tas opp fra sjøen, melder Barents Observer. Invitasjonen kommer i forbindelse med at Russland har lederskapet i Arktisk råd.

På konferansen skal det gjennomgås hvordan atomavfallet trygt kan tas opp og lagres. Dette henger sammen med at russerne vil åpne mer av havområdet i Arktis for kommersiell drift.

– Det er momentum nå. Av både miljøvernsgrunner og utenrikspolitiske årsaker, trenger Russland å gjøre noe med dette, sier Andreij Zolotkov i Bellona i Murmansk, like ved grensa til Kirkenes.

Miljøvernerne sier det er viktig at dette gjøres på en grundig måte, og at det verst tenkelige scenarioet er at man prøver å hente opp radioaktivt avfall, men mister det, noe som kan føre til en eksplosjon som gjør at radioaktivitet flyter ut i sjøen. Prislappen for en slik opprydningsaksjon er anslått å være 278 millioner euro.

17.000 objekter ble dumpet i Karahavet i sovjettiden, mens det er særlig store utfordringer knyttet til å heve K-159-ubåten. Den gikk ned i 2003, nær grensen til Norge på et av de beste fiskeområdene i Barentshavet. Ubåten var lastet med 800 kilo brukt uranatombrensel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer