Russland inviterer til radioaktiv ryddejobb i arktisk farvann

Russland inviterer eksperter fra Norge og andre arktiske land til å bli med på å rydde opp atomavfall i Karahavet og Barentshavet utenfor norskekysten.

Publisert

Det ligger mye radioaktivt avfall i sjøen nær Finnmark, og nå vil Russland rydde opp.

I juni 2022 inviterer landet eksperter fra Norge og andre land til en konferanse for å se på hvordan det radioaktive avfallet trygt kan tas opp fra sjøen, melder Barents Observer. Invitasjonen kommer i forbindelse med at Russland har lederskapet i Arktisk råd.

På konferansen skal det gjennomgås hvordan atomavfallet trygt kan tas opp og lagres. Dette henger sammen med at russerne vil åpne mer av havområdet i Arktis for kommersiell drift.

– Det er momentum nå. Av både miljøvernsgrunner og utenrikspolitiske årsaker, trenger Russland å gjøre noe med dette, sier Andreij Zolotkov i Bellona i Murmansk, like ved grensa til Kirkenes.

Miljøvernerne sier det er viktig at dette gjøres på en grundig måte, og at det verst tenkelige scenarioet er at man prøver å hente opp radioaktivt avfall, men mister det, noe som kan føre til en eksplosjon som gjør at radioaktivitet flyter ut i sjøen. Prislappen for en slik opprydningsaksjon er anslått å være 278 millioner euro.

17.000 objekter ble dumpet i Karahavet i sovjettiden, mens det er særlig store utfordringer knyttet til å heve K-159-ubåten. Den gikk ned i 2003, nær grensen til Norge på et av de beste fiskeområdene i Barentshavet. Ubåten var lastet med 800 kilo brukt uranatombrensel.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer