Russland hevder å bruke ukrainske krigsfanger som soldater

Russland skal sende ukrainske krigsfanger til fronten i Ukraina for å kjempe på russisk side, skriver det statlige nyhetsbyrået Ria.

En soldat står vakt ved et fengsel i Olenivka i Donetsk, et område som er under russisk kontroll. Bildet er fra i fjor. Foto: AP / NTB
En soldat står vakt ved et fengsel i Olenivka i Donetsk, et område som er under russisk kontroll. Bildet er fra i fjor. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyhetsbyrået hevder soldatene sverger troskap til Russland og har meldt seg frivillig til å kjempe på Moskvas side i krigen. Det skal være snakk om en egen bataljon av ukrainske krigsfanger som skal utplasseres ved fronten.

Påstandene er ikke uavhengig bekreftet. Hvis det stemmer at Russland skal bruke ukrainske krigsfanger som soldater, er det et brudd på Genèvekonvensjonene om behandling av krigsfanger.

– Russiske myndigheter hevder de har rekruttert dem på frivillig basis, men det er vanskelig å forestille seg et scenario der en krigsfanges avgjørelse kan tas fullstendig frivillig, sier Yulia Gorbunova ved Human Rights Watch.

Tidligere i år ble det hevdet i russiske medier at 70 ukrainske krigsfanger hadde vervet seg som soldater for Russland.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer