Russland har simulert øvelse med atomklare raketter

Russiske myndigheter opplyser at landets styrker har gjennomført en simulert øvelse med raketter som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Russland har simulert øvelse med atomklare raketter. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko
Russland har simulert øvelse med atomklare raketter. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko Vis mer
Publisert

Øvelsen fant sted i eksklaven Kaliningrad og gikk ut på simulering av «elektronisk oppskyting» av det mobile rakettsystemet Iskander, som kan utstyres med kjernefysiske ladninger, står det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Moskva.

Russiske styrker øvde seg på både enkeltangrep og samtidige angrep mot mål som imiterte rakettutskytingssystemer, flybaser, beskyttet infrastruktur, militærutstyr og kommandoposter bestående av en oppdiktet fiende, står det videre.

Etter å ha gjennomført «elektronisk» utskyting, gikk styrkene over til å øve seg på å endre stilliner for å kunne unngå «et mulig gjengjeldelsesangrep», uttaler departementet.

Kampenhetene øvde seg også på handlinger der de utsettes for stråling og kjemisk forurensing. Over 100 personer deltok i øvelsen, ifølge Moskva.

Kunngjøringen kom onsdag, på det som var den 70. dagen siden Ukraina-krigen startet.

Etter å ha sendt russiske styrker inn i Ukraina i slutten av februar, har president Vladimir Putin kommet med små hint om at han kan være villig til å utplassere taktiske kjernefysiske våpen.

De siste dagene har statlig fjernsyn i Russland forsøkt å gjøre atomvåpen mer spiselig for folket, mener observatører.

– I over to uker har vi nå hørt fra TV-skjermene våre at atomvåpensiloene bør åpnes, sier den russiske redaktøren og fredsprisvinneren Dmitrij Muratov.

Mer om