- Russland demper språkbruken om atomvåpen

Russiske ledere har de siste dagene trappet ned retorikken rundt mulig bruk av atomvåpen i Ukraina, konstaterer Institute for the Study of War (ISW).

President Vladimir Putin og andre russiske ledere har tonet ned retorikken når det gjelder mulig bruk av atomvåpen, ifølge den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW). Foto: Sputnik / AP / NTB
President Vladimir Putin og andre russiske ledere har tonet ned retorikken når det gjelder mulig bruk av atomvåpen, ifølge den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW). Foto: Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Den amerikanske tankesmia , som delvis finansieres av amerikansk våpenindustri, viser til en kunngjøring fra det russiske utenriksdepartementet 2. november med tittelen «forhindring av atomkrig».

I kunngjøringen understrekes det at Russland «strengt og konsekvent» holder fast ved at en atomkrig ikke vil ha noen vinnere og derfor «aldri må slippes løs».

Russland er også tilhenger av atomnedrustning, heter det videre.

27. oktober sa president Vladimir Putin at det ikke er nødvendig for Russland å benytte atomvåpen i Ukraina, og at landet heller aldri har diskutert muligheten for bruk av slike våpen.

Bare hintet

Putin hevdet videre at uttalelsene fra ham og andre russiske ledere om atomvåpen kun var svar på uttalelser fra vestlige ledere.

– Vi har aldri sagt noe om at Russland vurderer proaktiv bruk av atomvåpen. Vi har bare hintet som svar på uttalelser fra vestlige ledere, sa han i en tale.

Putin viste særlig til en uttalelse fra Storbritannias nylig avgåtte statsminister Liz Truss.

– Hun sa at Storbritannia er en atommakt, og at statsministeren har mandat til å benytte dem. Og hun sa at hun var beredt til å gjøre det uten at noen reagerte, sa han.

Tonet ned

Nestlederen for det russiske sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, har også nylig tonet ned sin tidligere truende språkbruk om bruk av atomvåpen, konstaterer ISW.

– Russland er klare til å forsvare sine nye territorier med alle midler, inkludert strategiske atomvåpen, sa Medvedev i september.

Nå fokuserer Medvedev på å skape russisk støtte til krigføringen i Ukraina, ifølge tankesmia.

Konfidensielle samtale

Ifølge The Wall Street Journal har president Joe Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan den siste tiden hatt konfidensielle samtaler med sin russiske motpart, Putins utenrikspolitiske rådgiver Juri Usjakov, om USAs bekymring når det gjelder trusler om bruk av atomvåpen.

Hensikten var å redusere risikoen for at krigen trappes opp, samt at kommunikasjonskanalene holdes åpne, sier en anonym talsmann i Det hvite hus til avisa.

Forhandlinger

USA har samtidig oppfordret Ukraina til å vise en mer åpen holdning til å forhandle med Russland, oppfordrer kilder i Det hvite hus til Washington Post.

Hensikten er ikke å presse Ukraina til forhandlingsbordet, men å sørge for at landet beholder sin moralske posisjon slik det oppfattes av de internasjonale støttespillerne, skriver avisa.

Fra amerikansk regjeringshold er det kommet signaler om at den ukrainske ledelsen bør droppe de offentlige avslagene på å delta i samtaler med mindre president Vladimir Putin blir fjernet fra makten, sier kilder som til avisen.

– President Volodymyr Zelenskyjs avvisning av samtaler med Putin har skapt bekymring i deler av Europa, Afrika og Latin-Amerika, der effekten av krigen i form av høyere priser på mat og energi oppleves mest, skriver Washington Post.

På sikt kan dette bidra til å svekke støtten til Ukraina i krigen, frykter Biden-administrasjonen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer