Russland deltar i samtaler om nedskutt passasjerfly

Nederland og Australia bekrefter at de er i samtaler med Russland om kriminaletterforskningen etter at et Malaysia Airlines-fly ble skutt ned i 2014.

Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk legger ned blomster under markeringen av at det er fire år siden passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk legger ned blomster under markeringen av at det er fire år siden passasjerflyet MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I fjor erklærte både Nederland og Australia at de holdt Russland ansvarlig for å ha levert luftvernraketten prorussiske opprørere brukte da passasjerflyet ble skutt ned over Øst-Ukraina. Alle de 298 om bord – blant dem 196 nederlendere og 38 australiere – ble drept.

Trepartssamtaler

De to landenes utenriksministre sa onsdag at de første trepartssamtalene om statlig ansvar for hendelsen ble gjennomført tidligere denne måneden.

– Vi kan ikke gå inn på innholdet i prosessen, ettersom konfidensialitet er avgjørende for dette. Men jeg kan si følgende: Vi vil fortsette å jobbe for sannhet, rettferd og ansvarliggjøring, sa nederlandske Stef Blok på en pressekonferanse i Australias hovedstad Canberra onsdag.

Internasjonale granskere sa i fjor at det var sterke beviser for at rakettsystemet som ble brukt til skyte ned Malaysia Airlines avgang MH17 kom fra en militærenhet basert i Russland. Russland har avvist å ha hatt noe med nedskytingen å gjøre og avviste resultatet av den internasjonale etterforskningen, som landet ikke ble bedt om å være med på.

Støtte

Australias Marise Payne sier landet fortsetter å stille seg bak nederlandske myndigheters straffeforfølgelse av de ansvarlige. Flyet, en Boeing 777, var på vei fra Kuala Lumpur til Amsterdam da det ble skutt ned 17. juli 2014.

Dersom Russland skulle vedgå noen form for juridisk ansvar, kan det føre til erstatningskrav mot landet fra de pårørende. USA, Storbritannia og andre allierte har støttet Nederland og Australia etter at de erklærte at de holder russerne ansvarlig.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer