Russland advarer USA: - Provoserende

USAs «økte» etterretningsaktivitet mot Russland førte til dronehendelsen i Svartehavet, ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Det var en drone av denne typen, MQ-9 Reaper, som var involvert i sammenstøtet med de to russiske jagerflyene. Foto: Massoud Hossaini / AP Photo
Det var en drone av denne typen, MQ-9 Reaper, som var involvert i sammenstøtet med de to russiske jagerflyene. Foto: Massoud Hossaini / AP Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sergej Sjojgu diskuterte hendelsen i en telefonsamtale med sin amerikanske kollega Lloyd Austin onsdag.

Ifølge Moskva var det USA som ba om telefonmøtet. Amerikanerne anklaget tirsdag Russland for å ha fått dronen til å styrte med vilje, noe Russland avviser.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet sa Sjojgu til Austin onsdag at «økt etterretningsaktivitet mot Russlands interesser» og at amerikanerne ikke har overholdt begrensninger på luftrommet som Russland har innført, førte til hendelsen.

Advarsel

Austin bekreftet etterpå at han har snakket med Sjojgu, men ville ikke gi noen detaljer om hva som ble sagt. Men han sier i en uttalelse at USA vil fortsette å fly og operere «alle steder innenfor folkeretten».

– Russland må operere sine militærfly på en trygg og profesjonell måte, sier Austin.

Det russiske forsvarsdepartementet advarer videre om at Russland vil reagere «proporsjonalt» på framtidige «provokasjoner» fra amerikansk hold.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier hendelsen mellom russiske jagerfly og en amerikansk drone over Svartehavet er en veldig alvorlig situasjon. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

– Det at strategiske, ubemannede amerikanske fly flyr utenfor Krims kyst, er i seg selv provoserende, noe som skaper forholdene for en opptrapping av situasjonen i svartehavsområdet, lyder advarselen.

Spent situasjon

Situasjonen har vært spent etter at en amerikansk drone styrtet i internasjonalt farvann i Svartehavet etter å ha blitt avskåret av to russiske jagerfly.

USA sa onsdag at de tror hendelsen var et uhell, men ber Russland om å holde avstand til amerikansk materiell i internasjonalt luftrom.

Russland på sin side har bedt USA holde god avstand til russisk luftrom. Dronestyrten skjedde i internasjonalt luftrom over Svartehavet, men nær området Russland hevder å ha annektert fra Ukraina.

I tillegg til samtalen mellom Sjojgu og Austin, snakket også Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov med USAs forsvarssjef Mark Milley onsdag, opplyser Moskva i en annen uttalelse.

(NTB)

Mer om