- Russiske styrker har begått tortur, mishandling, seksuell vold og summariske henrettelser

EU-sjefen Ursula von der Leyen sier en avtale som på sikt innebærer å kunne stille Russland til ansvar for krigsforbrytelser, er blitt undertegnet.

Dette bildet tatt i september i fjor viser uidentifiserte graver til sivile og ukrainske soldater i byen Izium etter at gravene ble åpnet og de døde hentet ut for identifisering og registrering. Arkivfoto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
Dette bildet tatt i september i fjor viser uidentifiserte graver til sivile og ukrainske soldater i byen Izium etter at gravene ble åpnet og de døde hentet ut for identifisering og registrering. Arkivfoto: Jevhen Maloletka / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Russland må stå til ansvar for sine forbrytelser, sier von der Leyen i en videotale til deltakerne på en internasjonal konferanse i ukrainske Lviv denne helgen.

I videotalen kunngjorde von der Leyen at en avtale om opprettelse av et internasjonalt senter som skal koordinere etterforskningen av krigsforbrytelser, ble undertegnet lørdag.

ICPA-senteret skal ligge i Haag i Nederland og knyttes til Eurojust, EUs organ for strafferettssamarbeid. Senteret skal bidra til innsamling og sikring av bevis som kan brukes i framtidige rettsprosesser.

Det er stadig flere bevis for at russiske angrep rettes direkte mot sivile og mot energiforsyninger og annen infrastruktur i Ukraina, påpeker von der Leyen.

– Tortur, mishandling, seksuell vold og summariske henrettelser er blitt begått av russiske styrker. Selv ikke barn har blitt spart, sier hun i videotalen lørdag.

Den internasjonale straffedomstolen, som også ligger i Haag, etterforsker allerede påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

Domstolen kan straffeforfølge folkemord i Ukraina, men kan ikke dømme Russland for eventuelle krigsforbrytelser der.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer