Russiske soldater fortviler: - Hundrevis av oss døde

Russiske soldater i Ukraina klager over utilstrekkelig trening, mangel på utstyr og dårlig ledelse. Tapene er store, og flere kaller krigen meningsløs.

De russiske invasjonsstyrkene har lidd store tap i Ukraina. Her inspiserer en ukrainsk soldat en utbombet russisk stridsvogn i Kharkiv-regionen. Foto: AP / NTB
De russiske invasjonsstyrkene har lidd store tap i Ukraina. Her inspiserer en ukrainsk soldat en utbombet russisk stridsvogn i Kharkiv-regionen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

CNN gjengir innholdet i et brev som skal komme fra soldater som tilhører en enhet i den russiske stillehavsflåten og befinner seg ved fronten i Donetsk øst i Ukraina.

Brevet er stilet til guvernøren i Primorje på den russiske østkysten, Oleg Kozjemjako, og er publisert av en russisk militærblogg. Det er ikke verifisert om brevet er ekte, hvor mange soldater som eventuelt har undertegnet eller hvilken grad de har. Kozjemjako bekrefter imidlertid at han har mottatt det.

Budskapet i brevet er tydelig og tyder på at de russiske styrkene i området lider store tap, både når det gjelder antall drepte og ødelagt militært materiell.

Revet i stykker

Den britiske avisa The Guardian har snakket med en annen russisk soldat som forteller om marerittaktige opplevelser ved fronten i Luhansk.

Aleksej Agafanov ble kalt inn til tjeneste sammen med 570 andre vernepliktige i Voronezj sørvest i Russland i oktober.

– Jeg så menn bli revet i stykker rett foran meg. Mesteparten av avdelingen er borte, ødelagt. Det var et helvete, sier han, og forteller at avdelingens leder stakk av rett før de ble angrepet av ukrainske droner.

Ifølge Agafanov overlevde bare 130 av de 570 som ble innkalt til tjeneste fra hans region.

– Og mange som overlevde er i ferd med å miste forstanden etter det som skjedde. Ingen vil tilbake dit, sier han.

Økende misnøye

The Guardian har ikke kunnet verifisere det Agafanov forteller, men avisen har også snakket med en annen russisk soldat samt pårørende til overlevende soldater som har fortalt lignende historier fra slagmarken i Ukraina.

– Vi var fullstendig eksponerte, vi ante ikke hva vi skulle gjøre. Hundrevis av oss døde, forteller den andre soldaten.

– To ukers trening gjør deg ikke forberedt på dette, sier han, men henvisning til den korte treningen de mobiliserte soldatene fikk før de ble sendt til fronten.

I Russland vokser misnøyen med krigen i takt med at stadig flere soldater vender hjem i kiste. I Voronezj har en gruppe mødre og ektefeller til soldater laget en video adressert til den lokale guvernøren.

– Den aller første dagen ble de innkalte sendt til fronten. Befalshaveren forlot slagmarken og flyktet, forteller Inna Voronina i videoen. Hvilken skjebne mannen hennes har lidd i Ukraina, vet hun ikke.

– Frivillige

Moren til en soldat forteller at pårørende har fått telefoner der de blir fortalt at sønnene og mennene deres lever og er friske, og at de fullfører sin militærtjeneste, noe som trolig ikke er sant.

– Hvordan i helvete kan de være friske og i live når alle sammen ble drept der, spør hun.

President Vladimir Putin opplyste i forrige uke at 318.000 russere er mobilisert og omtalte en stor del av dem som frivillige.

Den kaotiske mobiliseringskampanjen og de store militære tapene har imidlertid ført til kritikk, selv fra de mest entusiastiske krigstilhengerne i Russland.

– Løy du igjen?

Anastasija Kasjevarova, en kjent journalist som støtter krigen i Ukraina, henvender seg til Putin på Telegram og skriver at de mobiliserte soldatene er overlatt til seg selv, uten kommunikasjon, nødvendig utstyr og medisin.

– Nå kommer de hjem i sinkkister. Du sa til oss at de skulle få trening, at de ikke skulle sendes til fronten uka etter. Løy du igjen, spør hun.

Mandag sa Putin at han «personlig vil diskutere» spørsmålet om støtte til de mobiliserte soldatene med det russiske folk. Han oppfordret samtidig lokale tjenestemenn til å lytte til soldatene og deres behov.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer