Maria Butina

Russisk student tilbake i Moskva etter ha sonet dom i USA

Den russiske studenten Maria Butina landet lørdag i Moskva etter å ha sonet en dom for å ha opptrådt på vegne av en fremmed makt i USA.

Russiske Maria Butina fikk overrakt blomster da hun ankom Moskva lørdag. I Russland er hun blitt et symbol på det mange russere oppfatter som «russerfobi» i USA. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix
Russiske Maria Butina fikk overrakt blomster da hun ankom Moskva lørdag. I Russland er hun blitt et symbol på det mange russere oppfatter som «russerfobi» i USA. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter å ha landet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, kom Butina (30) med en kort uttalelse.

– Jeg er veldig glad for å være hjemme. Jeg er veldig takknemlig overfor alle som støttet meg, overfor alle russiske borgere som hjalp meg og skrev brev på mine vegne, sa Butina til journalister som var møtt fram på flyplassen.

Hun takket også det russiske utenriksdepartementet for å ha kjempet for hennes sak.

30-åringen ble tatt imot av sin far og en talskvinne fra utenriksdepartementet, Maria Zakharova, som hevdet at Butina ble offer for antirussiske holdninger i USA.

– Hun skadet virkelig ingen. Hun er bare ei jente, bare en ung kvinne. Hun forsøkte å investere i sin ungdom og sine talenter via kontakt fra folk til folk, framholdt Zakharova.

Butina ble pågrepet i USA i juli 2018. I desember samme år inngikk hun en avtale med påtalemyndigheten, der hun tilsto at hun sammen med en tidligere russisk parlamentariker forsøkte å opprette kontakt med våpenlobbyen NRA for å sikre kontakt med konservative, amerikanske politikere. Hun ble deretter dømt til 18 måneders fengsel, men deler av dommen ble regnet som allerede sonet.

Russiske myndigheter har stemplet dommen som politisk motivert og en konsekvens av de mener er amerikanske fordommer mot russere.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer