Russisk militærekspert avviser at hvithval er «spionhval»

Hvithvalen som før helgen ble oppdaget utenfor finnmarkskysten med seletøy på seg er neppe en «spionhval». Det sier en russisk militærekspert til BBC.

Russisk militærekspert avviser at hvithval er «spionhval»
Publisert

Hvalen ble observert av fiskere torsdag og fredag ble den befridd fra seletøyet. Ifølge fiskerne var den meget tam og søkte kontakt med mennesker. Oppdagelsen av hvalen har fått internasjonal oppmerksomhet.

Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) tror man at hvalen kan komme fra den russiske marinen som har hatt en tradisjon med å bruke dyr som for eksempel hvaler i sine eksperimenter.

Informasjon påført seletøyet bekrefter at den stammer fra Russland, ifølge Avisa Nordland.

Men den russiske militæreksperten Viktor Baranets, oberst i reservestyrkene, sier ifølge BBC at det neppe er snakk om noen form for spionasje.

– Hvis vi brukte denne hvalen til spionasje, tror du virkelig at vi ville påført den et telefonnummer med beskjeden om å ringe oss, spør han lakonisk.

Baranets er intervjuet av den russiske TV-kanalen Govorit Moskva, og avviser ikke at hvalen kan ha sluppet unna den russiske marinen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer