Russisk journalist som protesterte på TV, har flyktet til Europa

Journalisten Marina Ovsiannikova, som protesterte mot krigen i Ukraina under en russisk nyhetssending, har flyktet til Europa, opplyser en advokat.

Marina Ovsiannikova, her avbildet 11. august 2022, skapte overskrifter da hun i mars stilte opp med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Marina Ovsiannikova, her avbildet 11. august 2022, skapte overskrifter da hun i mars stilte opp med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP) Vis mer
Publisert

– Ovsiannikova og datteren forlot Russland få timer etter at hun dro fra adressen der hun satt i husarrest. De er i Europa nå, sier advokaten Dmitrij Zakhvatov til nyhetsbyrået AFP mandag.

– De har det fint. De venter med å snakke offentlig, for inntil videre er det ikke trygt, legger han til.

Ovsiannikova var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

I begynnelsen av oktober ble det kjent at hun sto på Russlands liste over ettersøkte personer fordi hun hadde brutt betingelsene for husarresten hun satt i mens hun ventet på å bli stilt for retten.

Husarresten varte i utgangspunktet fram til 9. oktober. Den gang sa advokaten hennes at han ville gi flere opplysninger senere.

Marina Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending.

I juli aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

Hun ble deretter tiltalt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker, noe som betyr at hun risikerer ti års fengsel hvis hun blir kjent skyldig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer