Russisk forsker døde i husarrest

Valerij Mitko, en anerkjent russisk polarforsker, døde mens han satt i husarrest i St. Petersburg – anklaget for forræderi. Han ble 81 år gammel.

Valerij Mitko under en tale i St. Petersburg i 2014. Mitko var tidligere president i det arktiske forskningsakademiet i St. Petersburg. Foto: Arktisk forskningsakademi / AP / NTB
Valerij Mitko under en tale i St. Petersburg i 2014. Mitko var tidligere president i det arktiske forskningsakademiet i St. Petersburg. Foto: Arktisk forskningsakademi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Mitko døde mandag av en uspesifisert sykdom, ifølge menneskerettighetsgruppa Pervyj Otdel, som forsvarte ham mot anklagene.

Mitko ble skrevet ut fra sykehus for få dager siden og klarte ikke å gå, opplyser gruppa.

Pervyj Otdel beskriver Mitko som nok et offer for «det undertrykkende systemet som forfulgte ham for en forbrytelse han ikke har begått».

Mitko har fått bred anerkjennelse for sin forskning på Arktis og var blant Russlands ledende eksperter på hydroakustikk. Under et akademisk besøk til Kina i 2018 ble Mitko anklaget for å ha avslørt sensitiv informasjon.

Han har vært under husarrest siden han ble pågrepet i februar 2020. Mitko led av kronisk sykdom og har hatt flere hjerteinfarkt tidligere.

Helsa hans ble forverret av stress mens han var i husarrest, ifølge Pervyj Otdel, som påpeker at han bodde sammen med sin kone som også var sengeliggende.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer