Russisk ambassade: Informasjon om gasslekkasjer bør offentliggjøres

Russlands ambassade i Danmark tar utgangspunkt i at lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen blir «undersøkt av kompetente myndigheter».

Satellittfoto av gassen som siver opp av Østersjøen fra gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Europeiske ledere mener det dreier seg om sabotasje. Russlands ambassade i Danmark «tar utgangspunkt i at situasjonen blir grundig undersøkt av kompetente myndigheter», og sier at resultatene av disse undersøkelsene bør offentliggjøres. Foto: Planet Labs PBC via AP / NTB
Satellittfoto av gassen som siver opp av Østersjøen fra gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Europeiske ledere mener det dreier seg om sabotasje. Russlands ambassade i Danmark «tar utgangspunkt i at situasjonen blir grundig undersøkt av kompetente myndigheter», og sier at resultatene av disse undersøkelsene bør offentliggjøres. Foto: Planet Labs PBC via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Ambassaden tar utgangspunkt i at situasjonen blir grundig undersøkt av kompetente myndigheter, og at alle nødvendige midler blir tatt i bruk, skriver ambassaden på Facebook.

– Resultatene av en slik undersøkelse bør offentliggjøres, heter det videre.

De tre lekkasjene er i Østersjøen. Den første ble oppdaget mandag, før ytterligere to ble oppdaget tirsdag. Flere europeiske statsledere, blant dem statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans danske og svenske motstykker, mener det er snakk om sabotasje.

En talsmann for president Vladimir Putin ville tirsdag ikke utelukke sabotasje på de to gassrørledningene fra Russland, ifølge Reuters.

– Ingenting kan utelukkes, sa Dmitrij Peskov, som understreket at Kreml ser med stor bekymring på det som har skjedd. Videre het det at lekkasjene kan påvirke forsyningssikkerheten og at Russland krever at det settes i gang en omfattende etterforskning.

Både Nord Stream 1 og 2 er bygget for å bringe gass fra Russland til Tyskland via Østersjøen.

Men i februar besluttet tyske myndigheter at Nord Stream 2 ikke skulle tas i bruk på grunn av krigen i Ukraina og Russlands anerkjennelse av de to folkerepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

Senere har russiske myndigheter strupt gassforsyningene til Europa via Nord Stream 1 og hevdet at det skyldes vedlikeholdsarbeid og manglende deler og verktøy på grunn av vestlige sanksjoner. Siden begynnelsen av september har rørledningen vært ute av drift, noe som betyr at lekkasjene verken påvirker energiforsyningene til Danmark eller Tyskland.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer