Rundt 30 svenske barn har blitt livstruende syke etter covid-19

Et hundretalls barn i Sverige har blitt rammet hardt av inflammatoriske reaksjoner etter coronasykdom. I Lund advares det nå om at barneintensiven er full.

Overlege Louise Sameby tar hånd om en pasient som nylig har blitt innlagt på intensivavdeling ved Östra Sjukhuset i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB
Overlege Louise Sameby tar hånd om en pasient som nylig har blitt innlagt på intensivavdeling ved Östra Sjukhuset i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB Vis mer
Publisert

Den potensielt livstruende tilstanden, hvor immunforsvaret angriper sin egen kropp etter covid-19, er forkortet til MIS-C på engelsk. På norsk kan tilstanden oversettes til «multiorgan inflammatorisk syndrom hos barn».

Det sjeldne syndromet kan oppstå hos barn og unge etter coronasykdom, og flere barn i Norge har også fått behandling for dette.

– Pasientene kan bli alvorlig syke raskt, med høy feber, gastrointestinale symptomer og kardiogent sjokk, skrev Tidsskrift for Den norske legeforening i mai i fjor.

Full intensivavdeling

Barn rammes i utgangspunktet mildt av covid-19, og det er ikke selve virussykdommen som gir den alvorlige tilstanden, men en senreaksjon i immunforsvaret hos et lite mindretall av dem som er blitt smittet.

– Vi ser at barn som har hatt covid, rammes av dette inflammatoriske syndromet, MIS-C, tre til seks uker etter å ha gått gjennom infeksjonen, sier overlege Maria Mossberg ved barneklinikken i Lund i Skåne i Sverige.

I Skåne har sykehusene over lengre tid vært under hardt press med stadig flere voksne coronapasienter, men nå advarer legene om at også barneintensiven i Lund er helt full. Dette skyldes pågang av barn med akutte behandlingsbehov for MIS-C, samtidig som man må behandle ordinære pasienter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer