Australia brenner

Røyken fra brannene i Australia synlig i Sør-Amerika

Røyken fra brannene som herjer i Australia er observert 12.000 kilometer unna, i Chile og Argentina.

Røyken fra Australias branner har spredt seg til flere land. Også i Chile og Argentina, 12.000 kilometer fra Australia, ble røyken observert mandag. Bildet er fra Bairnsdale i delstaten Victoria. Foto: Glen Morey via AP / NTB scanpix
Røyken fra Australias branner har spredt seg til flere land. Også i Chile og Argentina, 12.000 kilometer fra Australia, ble røyken observert mandag. Bildet er fra Bairnsdale i delstaten Victoria. Foto: Glen Morey via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det opplyser værmyndighetene i de søramerikanske landene mandag.

– I morgentimene var solen i rødaktige toner. Det skyldes en sky av røyk som kommer fra brannene, sier Patricio Urra som leder meteorologmyndigheten i Chile.

Skyen har steget til rundt 6.000 meter over havet. Det er ingen meteorologisk grunn til at den skal falle tilbake til jorden, opplyser Urra, og tilføyer at røyken ikke vil påvirke chilenere.

Også i Argentina opplevde de en rødere sol enn normalt mandag, og det ventes at røykskyen kan nå delstaten Rio Grande do Sul i Brasil.

I Australias naboland New Zealand var himmelen over Auckland, mer enn 2.000 kilometer fra Sørøst-Australia, dekket av et oransje røykteppe tidlig søndag, ifølge Reuters.

Massive branner har herjet i Australia siden september. Minst 25 mennesker har mistet livet, og over 2.000 hjem er blitt ødelagt.

Brannene har også ført til massive ødeleggelser for fauna og flora, og over 800 millioner dyr er rammet.

Om lag 500 millioner dyr, flere av dem utrydningstruede arter, har mistet livet i brannene, ifølge anslag fra organisasjonen Zoos Victoria, som arbeider med utrydningstruede dyrearter.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer