Rosemarie Köhn får begravelse på statens regning

Biskop Rosemarie Köhn hedres med begravelse på statens bekostning.

– Som Norges og Nordens første kvinnelige biskop banet hun vei for likestilling og særlig for kirkens forhold til homofile, sier statsminister Jonas Gahr Støre om biskop Rosemarie Køhn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
– Som Norges og Nordens første kvinnelige biskop banet hun vei for likestilling og særlig for kirkens forhold til homofile, sier statsminister Jonas Gahr Støre om biskop Rosemarie Køhn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer
Publisert

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen, og Köhns etterlatte har takket ja til dette.

Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

I en pressemelding sier statsminister Jonas Gahr Støre at Køhn vil bli husket for å ha kjempet for et mer tolerant og likestilt samfunn.

– Som Norges og Nordens første kvinnelige biskop banet hun vei for likestilling og særlig for kirkens forhold til homofile. Vi er mange som i dag er takknemlige for den livslange innsatsen hun la ned for en rausere kirke, sier Støre.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier også Køhn har gjort en viktig jobb som representant for ulike grupper i kirken.

– Rosemarie Köhn var en banebryter og pioner langt ut over Norges grenser, og en ledestjerne og forbilde for kvinnelig kirkelig lederskap, sier Toppe.

– Hun gikk tidlig ut og ba de skeive om unnskyldning for kirkens tidligere handlinger og holdninger, sier barne- og familieministeren, sier Toppe videre.

Noen av de som tidligere har fått statsbegravelse er Kåre Willoch, Kim Friele og Wenche Foss.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer