Romteleskop viser unike bilder av Jupiter

Verdens største romteleskop gir oss nå unike bilder av solsystemets største planet Jupiter.

Dette bildet av Jupiter ble tatt i juli, men fargene er manipulert i ettertid. Foto: Nasa / AP / NTB.
Dette bildet av Jupiter ble tatt i juli, men fargene er manipulert i ettertid. Foto: Nasa / AP / NTB. Vis mer
Publisert

James Webb-teleskopet tok bildene i juli og fanget da blant annet opp Jupiters nordlige og sørlige del, samt den store røde flekken, et stormsystem i planetens atmosfære som rent størrelsesmessig ville ha kunnet svelge Jorden.

– Vi har aldri sett Jupiter slik før. Det hele er ganske utrolig, sier Imke de Pater ved University of California, som har ledet arbeidet med observasjonene.

De infrarøde bildene fra romteleskopet er i ettertid fargelagt med blått, hvitt, grønt, gult og oransje for bedre å vise Jupiter i all sin prakt.

James Webb-teleskopet er etterfølgeren etter det eldre Hubble-teleskopet og ble sendt ut i verdensrommet av amerikanske Nasa fra Sør-Amerika i desember.

Teleskopet skal gjøre det mulig for astronomer å se lenger tilbake i tid enn noensinne tidligere, helt tilbake til da de første stjernene og galaksene ble dannet for 13,7 milliarder år siden. Det er bare 100 millioner år fra «Big Bang», hendelsen der universet ifølge den mest aksepterte teorien ble skapt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer