Rødt sier nei til Sverige og Finland i Nato

Rødt mener Nato-medlemskap for Sverige og Finland ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden og vil stemme imot svensk og finsk medlemskap.

Svensk og finsk Nato-medlemskap vil ikke gagne fred og sikkerhet i Norden, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB
Svensk og finsk Nato-medlemskap vil ikke gagne fred og sikkerhet i Norden, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Finland og Sverige overleverte onsdag morgen sine Nato-søknader ved alliansens hovedkvarter i Brussel. Søknadene må ratifiseres av samtlige 30 allierte før de to kan tas opp som nye medlemmer.

Rødts sentralstyre diskuterte onsdag partiets standpunkt og landet på at Norge bør si nei.

– De nordiske landene har interesse av lav spenning i det høye nord, men amerikanske baser og økt Nato-militarisering nær det russiske grenseområdet øker spenningen og drar oss tettere inn i stormaktsrivalisering mellom USA og Russland, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i et Facebook-innlegg.

Med to nye nordiske Nato-medlemmer vil denne utviklingen forsterkes, mener Moxnes.

– Med Sverige og Finland som Nato-medlemmer blir det viktigere enn noen gang å holde fast i basepolitikken og sikre Norden som en atomvåpenfri sone. Vi forventer at den norske regjeringa gir tydelig støtte til de svenske forbeholdene mot utplassering av atomvåpen og permanente baser på svensk territorium, skriver han videre.

(©NTB)

Mer om