Valg 2019

Rødgrønt felttog mot regjeringspartienes bompengeløsning

Ap, MDG og SV hamret løs på regjeringens bompengepakke i TV2s partilederdebatt. – Dette er god, ny politikk, parerte statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) mener bompengeløsningen ikke er noen våpenhvile for regjeringspartiene, men god, ny politikk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) mener bompengeløsningen ikke er noen våpenhvile for regjeringspartiene, men god, ny politikk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Bil og bompenger var nok en gang øverst på dagsordenen da partilederne var samlet til valgkampens nest siste store debatt.

– Bompengeskissen er ikke en avtale, det er en våpenhvile mellom regjeringspartiene i valgkampen, uten at den avklarer store viktige spørsmål innenfor klima, byutvikling og for å få ned utslippene, hevdet MDGs Une Aina Bastholm.

Det avviste statsministeren blankt.

– Det er god, ny politikk for å sørge for at byene skal få mer kollektivtrafikk, svarte Solberg.

– Det er viktig at vi kutter utslipp og ikke utviklingen, fortsatte hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre påpekte imidlertid at selv ikke regjeringspartiene er enige om hva løsningen innebærer, og var også kritisk til punktet om at kommunene må finansiere 20 prosent av nye byvektsavtaler.

– Det jeg er urolig for, er at ett av grepene er at kommunene vil måtte kutte i eldreomsorg og barn og oppvekst. Det er vi imot, sa Støre.

– Å kutte milliarder i bompenger er ikke et tiltak for sosial utjevning. I byene er det menn med middels til høy inntekt som betaler mest i bompenger, påpekte SVs Audun Lysbakken.

Lederne for regjeringspartiene, som har strevd med samholdet den siste tiden, samlet seg til forsvar for avtalen. Frp-leder Siv Jensen avviste at avtalen betyr at kommunene må kutte i velferden.

– Det er ganske mye velferd i å sørge for at vanlige folk har anledning til å kjøre bil, sa hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer