Røde Kors kommer seg fortsatt ikke inn i Mariupol: - På randen av en humanitær katastrofe

Røde Kors får fortsatt ikke sendt inn nødhjelp til beleirede Mariupol. Årsaken er at de ikke har fått garanti fra Russland og Ukraina om sikker passasje.

Røde Kors kommer seg fortsatt ikke inn i havnebyen Mariupol for å gi nødhjelp. Bildet er fra 9. mars hvor ukrainske soldater og nødhjelpsarbeidere står utenfor et sykehus som er ødelagt i russiske angrep. Arkivfoto: Jevgenij Maloletka /AP /NTB
Røde Kors kommer seg fortsatt ikke inn i havnebyen Mariupol for å gi nødhjelp. Bildet er fra 9. mars hvor ukrainske soldater og nødhjelpsarbeidere står utenfor et sykehus som er ødelagt i russiske angrep. Arkivfoto: Jevgenij Maloletka /AP /NTB Vis mer
Publisert

– Sidene må være garantister og ha en avtale om å tillate sikker passasje. De må offentliggjøre ruten og gi god tid for folk å komme seg ut, sier talsmann Matt Morris i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til BBC.

Ordfører Vadim Boitsjenko i Mariupol anslår at rundt 160.000 mennesker er igjen i den beleirede havnebyen øst i Ukraina.

– Vi er på randen av en humanitær katastrofe, sier han til Reuters og krever en fullstendig evakuering av byen.

Mange av innbyggerne i Mariupol har i flere uker søkt tilflukt i kjellere, og det er mangel på mat, vann og medisiner, ifølge hjelpeorganisasjonen. Bakteppet er at russerne angrep og beleiret havnebyen Mariupol tidligere i mars.

Ukraina anklager Russland for å tvangsflytte tusenvis av sivile fra den ødelagte byen til russisk-kontrollerte områder. Russland på sin side har benektet at det har benyttet tvang, men har rapportert om evakueringer under russisk eskorte.

(NTB)

LEKKET: Den russiske generalobersten Mikhail Mizintsev, skjeller ut en offiser i et nytt lekket lydklipp. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer