Rockens kraft: Sang skal lære japanere å vokte seg mot bjørner

Kan rockens toner redde folk fra bjørneangrep? Det håper i alle fall en japansk region, som har bestilt en låt som skal lære innbyggerne å takle bjørnemøter.

Hvordan forholder man seg best til en bjørn man støter på i naturen? Det vil en japansk duo lære innbyggerne i Iwate-regionen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB
Hvordan forholder man seg best til en bjørn man støter på i naturen? Det vil en japansk duo lære innbyggerne i Iwate-regionen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert

«Synes du bjørnunger er søte? Kast fra dere den naive tankegangen! I nærheten av ungen er en forelder, og plutselig angriper den! Brøl, brøl, brøl, brøl, brøl, plutselig angriper den!»

Slik starter teksten i sangen som fram til 31. oktober skal spilles i butikker og kjøpesenter i de rurale delene av Iwate-regionen nord i Japan.

Bjørner skaper stadig utfordringer over hele Japan. Flere steder er folk angrepet og noen har til og med drept mennesker.

I de rurale områdene nord i Japan har antallet bjørneobservasjoner skutt i været. I fjor ble det observert bjørn 3.300 ganger i Iwate-regionen, en økning fra 700 i 2017.

– Å spille død fungerer ikke

Sangen er noe litt annet enn den norske «Bjørnen sover». Den er laget og framføres av lokale rockere, og gir råd som at man «aldri skal snu ryggen til og løpe» og at «å spille død fungerer ikke».

Vokalisten Yuuzen Taguchi (69) har selv nytt godt av rådene.

– Det er skremmende når en plutselig står foran deg. Du vil helst løpe unna, men mine besteforeldre fortalte meg for lenge siden at dersom du noen gang møter en bjørn, må du ikke snu deg, sier han til AFP.

Nå håper myndighetene at sangen skal lære flere enn Taguchi hvordan man skal holde seg trygge om de støter på en bjørn.

– Rockens kraft

Låtskriver Kaoru Toudou (61) sier han i utgangspunktet skrev sangen som en blueslåt, men at han ga den en mer rockete tvist da han la til vokalen.

– Det sies at bjørner er sjenerte skapninger, så jeg tenker at dersom de hører sangen bli spilt, vil de stikke av, sier han.

– Det er rockens kraft, la han til.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer