Granskningen av Russland

Robert Mueller sier det ikke var aktuelt å tiltale presidenten

Spesialetterforsker Robert Mueller sier at det aldri var aktuelt å tiltale presidenten under granskingen av Russland-saken.

Spesialetterforsker Robert Mueller sier det ikke var aktuelt å anklage Trump, med henvisning til retningslinjene om at en sittende president ikke kan tiltales. Foto: AP / NTB scanpix
Spesialetterforsker Robert Mueller sier det ikke var aktuelt å anklage Trump, med henvisning til retningslinjene om at en sittende president ikke kan tiltales. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mueller ga onsdag en kort uttalelse, den første etter at han leverte fra seg etter rapporten om det nesten to år lange arbeidet. Mueller varsler at han nå forlater justisdepartementet.

President Donald Trumps umiddelbare reaksjon var at «saken er avsluttet».

– Det var utilstrekkelige bevis, og i vårt land er det da slik at en person er uskyldig, skriver presidenten i en twittermelding.

Kongressen følger opp saken

Lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, sier det nå er opp til Kongressen å svare på «Trumps lovbrudd, løgner og andre overtramp», siden Mueller ikke kunne forfølge dette.

– Ingen, ikke engang presidenten i USA, er hevet over loven, sier Nadler.

Spesialetterforsker Mueller sier at det underveis i granskingen ikke var snakk om å anklage president Donald Trump for lovbrudd. Dette er i tråd med departementets etablerte retningslinjer om at en president ikke kan tiltales mens han innehar embetet som landets øverste leder.

Samtidig formulerer Mueller seg slik at spørsmålet om hvorvidt Trump gjorde seg skyldig i å trenere granskingen, forblir uavklart. Mueller gjentar at rapporten ikke fastslår Trumps uskyld, men heller ikke det motsatte.

Ikke konkludert

– Hvis vi hadde vært overbevist om at presidenten ikke gjorde seg skyldig i et lovbrudd, ville vi ha sagt det klart og tydelig. Men vi kom ikke til noen konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et slikt lovbrudd, sa Mueller i sin korte redegjørelse.

Det har vært hevdet fra flere med nær tilknytning til Det hvite hus at president Trump forsøkte å overtale tidligere FBI-sjef James Comey til å legge bort granskingen av det såkalte Russland-sporet og handlingene til tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Dette ville i så fall kunne være et forsøk på å hindre rettens gang.

Holder seg til rapporten

Mueller finner det ikke riktig å avgi vitnemål for Kongressen, men hvis han blir stevnet, vil han ikke gi andre opplysninger enn dem som står å lese i rapporten.

– Jeg finner det ikke riktig å gå lenger inn i dette enn det som jeg har sagt i dag, og det som står i vårt skriftlige materiale, sa Mueller.

Mueller har i snart to år gransket anklager om russisk innblanding i 2016-valget og kontakter mellom Russland og Donald Trumps valgkampstab.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer