Rike nordmenn på flyttefot koster Norge en halv milliard kroner i skatteinntekter

33 rike nordmenn flyttet til Sveits i år. Det betyr at staten vil gå glipp av over 500 millioner skattekroner.

Kjell Inge Røkke er blant de rike nordmennene som flyttet ut av landet i år. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kjell Inge Røkke er blant de rike nordmennene som flyttet ut av landet i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Av de over 30 som har meldt flytting til Sveits er det Kjell Inge Røkke som tar med seg flest penger ut av Norge. Røkke bidro med 181 millioner kroner i fjor, skriver Finansavisen.

Rike nordmenn som flytter til Sveits, tar formuesskatten med seg på flyttelasset. I alt betaler de over 500 millioner kroner i skatt årlig – og en stor del av dette har gått til allerede hardt pressede kommuner, skriver Dagens Næringsliv.

Andre rike og profilerte utflyttere i år er blant annet Bjørn Dæhlie, Rema-arvingene Kristoffer og Viktoria Reitan, Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl og barnehagemilliardærene Hans Jacob og Randi Sundby, skriver NRK.

Totalt skatteflyktet Sveits-farerne – pluss Kypros-farer Martin Andresen – med 28,5 milliarder kroner i ligningsformue og 1,1 milliard i ligningsinntekt. Basert på tallene for 2021 betyr flyttingene til Sveits at Norge går glipp av skatteinntekter på nærmere 530 millioner kroner.

Ved å flytte til Sveits slipper de rike blant annet å betale formuesskatt til Norge, som har en av de høyeste formuesskattene i hele verden. Bor man i Sveits i mer enn fem år slipper man også å skatte på utbytte fra aksjene sine.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer