Revisorfirmaene PwC og BDO får milliongebyr

Revisorfirmaene PwC og BDO er ilagt til sammen 5,4 millioner kroner i overtredelsesgebyr for brudd på hvitvaskingsloven.

PwC er et av Norges største revisjonsselskaper. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PwC er et av Norges største revisjonsselskaper. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

PwC får et gebyr på 3,2 millioner kroner, mens BDO må ut med 2,2 millioner kroner.

Finanstilsynet opplyser at selskapene har brutt flere bestemmelser i hvitvaskingsloven. Det gjelder blant annet krav til virksomhetsinnrettet risikovurdering og krav til rutiner for risikoklassifisering av kunder og kundetiltak.

Vedtakene kan påklages innen tre uker.

Uttrykt uenighet

Ifølge vedtaket er PwC uenig i Finanstilsynets vurdering og ileggelse av gebyr. BDO har gitt uttrykk for det samme, opplyses det.

Finanstilsynet mener det er alvorlig at PwC har manglende rutiner for risikoklassifisering. Også på andre områder er rutinene ikke i samsvar med loven.

– Fravær av skriftlige rutiner blir enda mer alvorlig når tilsynet avdekket en rekke brudd på sentrale plikter etter hvitvaskingsloven i flere av de kontrollerte oppdragene, på områder der rutinene er mangelfulle, skriver tilsynet.

Til dels alvorlige mangler

Heller ikke BDOs rutiner tilfredsstiller tilsynet.

– Revisjonsselskapets skriftlige rutiner er mangelfulle på sentrale områder som internkontroll, opplæring, identifisering av reelle rettighetshavere. Dette innebærer til dels alvorlige mangler, skriver Finanstilsynet.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte gebyrene. Finansdepartementet er klageinstansen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer