Revidert nasjonalbudsjett: Her er lekkasjene

Regjeringen legger fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett torsdag. Her er en oversikt over bevilgninger og kutt som regjeringen vil foreslå.

(Foto: Ørn E. Borgen / NTB)
(Foto: Ørn E. Borgen / NTB) Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

* To bygg kuttes fra det nye regjeringskvartalet, noe regjeringen venter vil spare 4–5 milliarder kroner.

* Det såkalte karensåret for personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) blir fjernet permanent. Personer som ikke er ferdig avklart i Nav skal ikke lenger måtte vente et år på å begynne et nytt AAP-løp. Det er satt av 675 millioner til dette.

* Sykehusene vil få 700 millioner kroner ekstra for å kompensere for inntektsbortfall under pandemien.

* Alle ferjereiser på strekninger med under 100.000 passasjerer blir gratis fra 1. juli. Det vil omfatte rundt 30 av Norges i alt 130 ferjesamband og vil ifølge Finansdepartementet koste 165 millioner kroner årlig.

* Regjeringen vil bevilge 13,2 millioner kroner ekstra til 100 nye studieplasser ved Politihøgskolen.

* Regjeringen vil styrke bemanningen i barnehager i levekårsutsatte områder. 35 millioner kroner skal gå til å ansette flere barnehagelærere.

* Havforskningsinstituttet får 10 millioner kroner ekstra for å se på følgene av vindkraft til havs for fiskeriene.

* Landets krisesentre får en ekstrabevilgning på 16,3 millioner kroner for å hjelpe ukrainske flyktninger som kan være utsatt for menneskehandel.

* 39 millioner kroner settes av til en veistrekning fra E18 til Eydehavn, melder Agderposten.

* 25 millioner kroner til atomforskning.

* Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli får 2 millioner til å profesjonalisere organisasjonen, mens 22. juli-senteret får 2,3 millioner til sine digitale plattformer.

* Organisasjonene Aktive Fredsreiser og Hvite busser, som har tapt penger under pandemien, får en engangsstøtte på to millioner kroner hver, ifølge Aust Agder Blad.

* Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med 1 milliard kroner til 2,14 milliarder, har Kunnskapsdepartementet varslet.

* Campusprosjektet ved NTNU i Trondheim, med en foreløpig budsjettramme på 11,8 milliarder kroner, skal kuttes med «mange» milliarder, sa utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagens Næringsliv i slutten av mai.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer